Amerika kvůli severokorejským raketovým testům zastavila leteckou dopravu. Nikdo neví proč

 Vojenství 
15. ledna 2022 14:55 / Mirka Malá
  15
📷
2 fotografie v galerii
KLDR zastavila civilní leteckou dopravu nad částí USA Depositphotos
Odpálení hypersonické střely v Severní Koreji vyvolalo neobvyklou reakci na západním pobřeží USA. Tam kvůli severokorejskému testu přestala létat civilní letadla a čisté nebe úřady nařídily i nad americkou leteckou základnou Vandenberg, kde jsou umístěny antibalistické rakety.

Tyto události jsou od 11. září na americkém nebi naprosto bezprecedentní. Amerika se rozhodla zastavit v části země civilní leteckou dopravu a měla k tomu pádný důvod. Přijala zřejmě rozhodnutí severokorejskou střelu sestřelit.

Celá věc je ale obestřena tajemstvím

Co se ale skutečně 12. ledna dělo, je obestřeno tajemstvím. Fakta jsou tato. Severokorejci pod dohledem svého autoritářského vůdce odpálili svoji hypersonickou střelu. Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil, aby civilní letadla zůstala na zemi. Klíčová vojenská základna na Aljašce byla náhle evakuována. Celá věc je o to záhadnější, že test rakety KLDR začal a skončil tisíce kilometrů od pobřeží Spojených států a navíc byl proveden střelou, která se v žádném případě nemohla dostat do USA.

I samotná KLDR potrvdila, že raketa uletěla asi 600 kilometrů, pak změnila směr a letěla další stovky kilometrů, než dopadla na předem určené místo do moře ve vzdálenosti asi tisíc kilometrů. Testovaná střela byla Hwasong-8, balistická střela na kapalné palivo vybavená hypersonickou klouzavou raketou.

Co se tedy stalo? 

Podle ABC News všechna opatření na území USA naznačují, že Pentagon přijímal opatření k přípravě sestřelení severokorejské rakety. Problémem celé kauzy je ale vzdálenost. Hwasong-8 je odvozen od Hwasong-12, balistické střely středního doletu s jadernou schopností s dosahem až 4 500 kilometrů. To nestačí k tomu, aby zasáhla kontinentální Spojené státy nebo Havaj a Aljašku, s výjimkou nejvzdálenějších částí Aleutských ostrovů. Střela letěla pouhých 1 000 kilometrů a vzdálenost ze Severní Koreje do Kalifornie je necelých 9 tisíc kilometrů.

Jinými slovy tu nebyla žádná možnost, že by test severokorejské rakety mohl zasáhnout Spojené státy. Předchozí testy Hwasong-8 letěly podobnou vzdálenost a americké systémy protiraketové obrany obvykle hned rozpoznají typ a dosah rakety. Kromě toho Severní Korea za posledních deset let provedla desítky testů, aniž by taková opatření na půdě USA byla přijala. 

Na co tedy všechna tato opatření? To je skutečně zatím tajemstvím, které Pentagon zřejmě veřejnosti v nejbližší době nehodlá objasnit.

Zdroj: Popular Mechanics, ABC News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve