Mezinárodní vesmírná stanice spadne do Tichého oceánu

 Technologie 
07. února 2022 06:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
ISS spadne do známého pohřebiště kosmických lodí Pixabay
Agentura NASA oznámila, že Mezinárodní vesmírná stanice spadne do Tichého oceánu, přesněji do jeho odlehlého místa známého jako Point Nemo.

Stane se tak v roce 2031, až stanici známou jako ISS nahradí nové komerční vesmírné stanice. ISS bude na orbitě sloužit do roku 2030 a pak bude zahájena její deorbitace a pád do oceánu.

Na ISS je nepřetržitý provoz od roku 2000

A to je skutečně už dlouhá doba. Původně měla ISS skončit v roce 2024, ale NASA nakonec její provoz prodloužila do roku 2030 s tím, že by všechny její konstrukční části měly tak dlouhý provoz vydržet.

Mezitím ruští vesmírní představitelé pokračují v hodnocení, jak je na tom technicky jejich část stanice, speciálně po úniku vzduchu v ruském servisním modulu Zvezda. NASA uvedla, že všechny země, které  na provozu ISS spolupracují, se budou snažit zajistit, aby stanice skutečně vydržela až do roku 2030.

Komerční stanice s novou technologií

Fakt, že je ISS už technologicky zastaralá, je prostě skutečnost. V prosinci proto NASA rozdělila celkem 415,6 milionu dolarů třem komerčním firmám, aby začaly pracovat na konceptech komerčních vesmírných stanic vhodných pro nízkou oběžnou dráhu Země neboli LEO. Další společnost, Axiom Space, již staví vlastní komerční modul pro ISS, který se má nakonec stát odrazovým můstkem pro samostatnou novou vesmírnou stanici. NASA očekává, že v roce 2025 vybere alespoň jeden projekt komerční vesmírné stanice, který bude certifikován a bude hostit její astronauty pro budoucí mise. Některé z modulů ISS by se také mohly během přechodu oddělit, aby se staly součástí jiných orbitálních základen. Zpráva NASA uvádí plán přesunu operací na tyto nové základny a postupného snižování oběžné dráhy zbývajících modulů staré stanice během druhé poloviny tohoto desetiletí, které povedou až k jejímu definitivnímu konci.

Jak ISS skončí?

Posádka by byla na palubě stanice po dobu prvních měsíců zahájené deorbitace, ale poslední fáze by byly provedeny na dálku po odletu poslední posádky, někdy ke konci roku 2030. Pozemní dispečeři by řídili sestup stanice tak, aby konečný, ohnivý propad atmosférou nastal na začátku roku 2031 nad tzv. "hřbitovem kosmických lodí“ známým jako neobývaná oblast jižního Tichého oceánu Point Nemo. Lokalita se nachází mezi Novým Zélandem a pobřežím Chile. Stovky zaniklých kosmických lodí včetně ruské vesmírné stanice Mir již dříve popadaly do této izolované části Pacifiku, takže ISS nebude zdaleka první.

Zdroj: Science Alert, Universe Today.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008