Jaderná technologie se vrací do hry. Do deseti let bude i na Měsíci

 Technologie 
25. listopadu 2021 15:28 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
První jaderný reaktor chce NASA otestovat přímo na Měsíci do několika let NASA (volný zdroj)
Jaderná technologie byla před lety tady na Zemi zavržena, ale nyní to vypadá, že se k ní v rámci energetické krize zase rádi vrátíme. A návrat to bude zřejmě velkolepý. Jaderný reaktor má vyrůst dokonce i na Měsíci.

V rámci programu Artemis pod vedením NASA se astronauti vracejí do měsíčního prostředí, mělo by to nastat již v roce 2024, a to s cílem vytvořit dlouhodobou lidskou přítomnost na Měsíci, tedy na místě, kde lidé nebyli od roku 1972.

K životu a práci na Měsíci však budou astronauti potřebovat dostatek energie a na Měsíci není žádná elektrická síť. I když by tento problém mohlo pomoci vyřešit jakékoliv množství kreativních řešení, NASA po léta považovala jaderné štěpení za nejpraktičtější možnost energie pro budoucí kolonie astronautů. Nyní vesmírná agentura podniká další krok k vytvoření jaderného reaktoru na Měsíci.

Přístup k energii je klíčem k průzkumu vesmíru

"Množství energie bude klíčem k budoucímu průzkumu vesmíru,“ říká Jim Reuter z ředitelství vesmírných technologií NASA. Po letech zkoumání možností měsíčního jaderného štěpení v rámci svého bývalého projektu Kilopower NASA ve spolupráci s americkým ministerstvem energetiky vede nový směr ve výzkumu povrchové štěpné energie. Tyto dvě organizace nyní hledají koncepty jaderných štěpných energetických systémů, které by mohly běžet na měsíčním povrchu a byly připraveny ke startu a předvedení svého potenciálu na Měsíci během následující dekády.

Podle NASA by malý, lehký štěpný systém schopný provozu na lunárním landeru nebo lunárním povrchovém roveru mohl poskytnout až 10 kilowattů elektrické energie, což by stačilo k uspokojení požadavků na elektřinu několika průměrných domácností. V kontextu lunárních operací by se spotřeba energie samozřejmě lišila od toho, co vyžadují domácnosti na Zemi, protože provoz systémů podpory života, nabíjení lunárních roverů a pomoc vědcům při provádění experimentů bude mít jiné energetické požadavky.

Podle informací NASA budou budoucí štěpné systémy nakonec muset produkovat alespoň 40 kilowattů energie, což by podle NASA mohlo pohánět přibližně 30 domácností po dobu až 10 let. Tato energie by umožnila trvalou přítomnost na Měsíci, ale také by jednoho dne mohla pomoci k průzkumu a dokonce kolonizaci Marsu, což je vědecký cíl, k němuž měsíční program Artemis vlastně směřuje.

Jaderná energie je vhodná i jako pohon kosmických lodí

Současný výzkum měsíčních štěpných energetických systémů by mohl také pomoci s vývojem jaderných pohonných systémů, které mohou jednoho dne umožnit astronautům cestu na rudou planetu na kosmických lodích cestujících vyšší rychlostí.

Ještě v tomto desetiletí by se na Měsíc měl dostat první testovací jaderný systém. Pak by měl mít Měsíc konečně svou vlastní energetickou síť a operační základna lidstva ve vesmíru rázem bude na nové úrovni. Dále čtěte: Technologie z hub má chránit astronauty před vesmírnou radiací. Otestovali ji už na ISS.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47