Tenhle malý jaderný reaktor může změnit energetiku. Vyrobí energii pro třistatisícové město

 Technologie 
13. června 2023 14:30 / Mirka Malá
  16
📷
1 fotografie v galerii
Nový modulární jaderný reaktor dokáže vyrobit energii pro třistatisícové město Westinghouse / volný zdroj
Dokud nebude funkční technologie jaderné fúze, jsou budoucností levnější a zelené energetiky malé jaderné reaktory, myslí si řada odborníků. A jeden takový je teď horkou novinkou, která dokáže vyrobit energii pro třistatisícové město.

Americká firma Westinghouse oznámila spuštění reaktoru AP300, což je menší verze jaderného reaktoru AP1000. Chce tak rozšířit přístup k jaderné energii, protože poptávka po čisté energii roste a po celém světě je řada zemí, které se jaderné energii nebrání. Jaderný reaktor AP300 má být uveden do provozu v roce 2027 a měl by poskytovat zhruba třetinu výkonu vlajkového reaktoru AP1000. V obou případech se samozřejmě jedná o modulární reaktory, které jsou v technologickém světě považovány za budoucnost energetiky.

Malé modulární reaktory jsou jaderné štěpné reaktory, které jsou menší než běžné reaktory, jak je známe mimo jiné i z našich dvou jaderných elektráren Dukovany a Temelín. Jejich výhodou je mimo jiné i to, že výrobce postaví celý reaktor a jako hotový výrobek jej přemístí na místo určení, kde ho jen uvede do provozu. Tyto modulární reaktory by měly mít elektrický výkon menší než 300 MWe nebo tepelný výkon menší než 1000 MWth. Modulární reaktory fungují už v mnoha zemích po celém světě a jejich počet v budoucích letech rozhodně poroste.

Reaktor AP300 bude stát zhruba 1 miliardu dolarů a vyrobí asi 300 megawattů elektřiny, tedy akorát dost pro třistatisícové město. Takový modulární reaktor má i další výhody. Kromě toho, že jde prakticky o zcela čistý zdroj výroby energie, je také mnohem snazší jej připojit k elektrické síti. Jinými slovy, aktivace modulárního reaktoru fakticky nevyžaduje žádnou změnu elektrické infrastruktury, která je v mnoha zemích už teď na svém maximu.

Takový modulární reaktor, jako je AP300, tak vlastně může úplně snadno nahradit jakoukoliv uhelnou elektrárnu, protože bude generovat téměř stejné množství energie, navíc čisté a k elektrické síti se snadno připojí. Takže využití takového modulárního reaktoru je opravdu hodně široké. Konkrétně AP300 má i velmi slušné zabezpečení. Funguje totiž s pasivním chladicím systémem a výrobce tvrdí, že pokud by takový systém stál ve Fukušimě, nedošlo by k tak velkému neštěstí.

Tyto malé reaktory vlastně udržují chlazení jádra pomocí pasivního bezpečnostního systému, který eliminuje potřebu systémů tlakového vstřikování. U pasivního bezpečnostního systému není pro chlazení aktivní zóny vyžadováno nouzové střídavé napájení z dieselového generátoru. Pasivní bezpečnostní systém je jednodušší, vyžaduje méně testování a nevede k neúmyslnému spuštění. Reaktory nevyžadují aktivní tepelný systém kontejnmentu kvůli pasivnímu odvodu tepla a není vyžadován systém tzv. sprchování kontejnmentu. Systém nouzové napájecí vody není pro modulární reaktor vůbec nutný, což umožňuje odvod tepla z jádra a zvyšuje bezpečnost. Reaktory s vodním a sodíkovým chladivem zvyšují bezpečnost díky své schopnosti zadržovat vedlejší produkty štěpného paliva vneseného do chladiva během těžké havárie. Takže u modulárních reaktorů je únik štěpného materiálu minimalizován. AP300 i další budoucí malé modulární reaktory tak už za pár let mohou zcela změnit hru a budou určitě velkými pomocníky pro země, které nemají ani moře, ani velký vítr, ani mnoho sluníčka.

Autorský článek, další zdroj: CNBC

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47