Rudý říjen už nikdy nevypluje. Rusko končí s ponorkami třídy Akula

 Vojenství 
11. února 2023 11:11 / Mirka Malá
  8
📷
1 fotografie v galerii
Ruské ponorky třídy Akula jsou už minulostí Wikimedia Commons / Ilya Kurganov
Ponorka Dmitrij Donský byla poslední sloužící ponorkou třídy Akula. Ještě v roce 2017 strašila skandinávské země, když proplouvala dánskými vodami. Ponorky, které nejvíc proslavil slavný film Hon na ponorku, jsou tak definitivně všechny v důchodu.

Ponorky třídy Akula byly po dlouhou dobu velkým strašákem. Jednalo se totiž o jaderná monstra, největší svého druhu. Ponorka třídy Akula měřila 172 metrů, na její palubě bylo 165 členů posádky a pod vodou údajně vydržela bez vynoření až čtyři měsíce.

Více než 40 let poté, co poprvé ponorky třídy Akula vstoupily do služby, Rusko vyřadilo z provozu poslední z nich a tím se tak uzavřela kapitola těchto obávaných ponorek. Kdysi to skutečně byly jedny z nejsmrtelnějších a největších zbraní, které lidstvo zná. Akuly jsou v západní terminologii známé jako třída Typhoon, protože toto označení nejlépe vystihovalo kombinaci samotné ponorky a jejích střel. Donský byla také první z této třídy a její stavba začala v roce 1976 a poté byla spuštěna na vodu v roce 1981.

Akuly byly největší a nejvýkonnější ponorky, jaké kdy byly postaveny. Každá byla vybavena šesti torpédomety ráže 533 milimetrů a 20 balistickými raketami SS-N-20 Sturgeon. Každá nesla deset hlavic o síle 100 kilotun. Třída Akula byla také známá tím, že byla jedinou skupinou ponorek, která kdy byla postavena se saunami na palubě. Sauna na palubě byla sice poměrně malá a různé zdroje uvádějí, že se ve skutečnosti nikdy nepoužívala, nicméně tam byla a mezi ponorkami se jednalo o unikát.

Třídu Akula v západních zemích u veřejnosti proslavila superponorka Rudý říjen z románu a jeho filmového zpracování Hon na ponorku. Románová a následně filmová ponorka byla samozřejmě ještě vylepšená a byla doslova obrovská. Také disponovala magnetohydrodynamickým námořním pohonným systémem, který jí umožňoval plout pod vodou nepozorovaně, což z ní teoreticky činilo zbraň prvního úderu, která by mohla zničit území jakéhokoliv státu na světě. To ale mohly reálně Akuly se svými schopnostmi také.

Ponorka Dmitrij Donský teď míří na vrakoviště, kde bude čekat na likvidaci spolu s dalšími dvěma ponorkami třídy Akula. Nejprve budou zlikvidovány její dva jaderné reaktory OK-650, z nichž každý vyráběl 190 megawatt elektřiny, poté zbytek jaderného energetického systému a poté tělo samotné ponorky.

Donský, poslední z ponorek Akula, už ani nebyla v aktivní službě, nicméně sloužila v posledním desetiletí k testování ruských balistických ponorkových raket Bulava. Tyto rakety Rusko vyvíjí od roku 2003 a nešlo to dvakrát dobře. Několik raket explodovalo krátce po startu, ale problémy se nakonec podařilo vyřešit a Bulavy jsou nyní nasazeny na nových ponorkách třídy Borej.

Vyřazením ponorek Akula je tak v současné době největší ponorkou světa americká třída Ohio. Rusko tak přišlo o prestižní ponorky, protože žádné další ruské ponorky už nejsou tak obávané, jako byla třída Akula. Ruské námořní síly mají ostatně pochybou prestiž i díky svým letadlovým lodím. Respektive lodi. Je až s podivem, že Rusko se svými válečnými choutkami disponuje jen jednou jedinou letadlovou lodí, kterou je posměch vyvolávající Admirál Kuzněcov, který je kvůli svému špatnému technickému stavu už roky v docích a jeho přestavbu komplikují různé nehody a požáry. Obávané Akuly tak byly jedním z posledních ruských dědictví po Sovětském svazu a ukazují neschopnost Ruska nahradit je moderními stroji.

Autorský článek, další zdroj: Naval News

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít