Nejnebezpečnější rakety na světě mají v současné době Rusko a Čína, shodují se armádní experti

 Vojenství 
12. ledna 2023 10:03 / Mirka Malá
  70
📷
2 fotografie v galerii
Střela Kinžal je vypouštěna ze stíhaček Wikimedia Commons / The Presidential Press and Information Office
Britský armádní a bezpečnostní think tank RUSI sestavil žebříček nejnebezpečnějších raket současnosti. A špatnou zprávou je, že prvních šest příček obsadily rakety Ruska a Číny. Především díky tomu, že obě země již disponují hypersonickými střelami.

Ještě před několika měsíci bylo všechno jinak a mezi nejnebezpečnější rakety světa se počítaly především západní střely Trident nebo Minuteman. Jenomže teď těmi nejnebezpečnějšími zbraněmi chrastí nejvíc Rusové a Číňané, protože ve vývoji hypersonických raket byli zkrátka napřed. A tak tyto dva autoritářské režimy mají v rukou v současné době to nejobávanější, co lze kromě jaderných zbraní mít.

Rusko vyvinulo hypersonickou raketu jako první a začátkem tohoto roku odpálilo Kinžal, což je vlastně upravená verze rakety Iskander, pozemní balistické střely, ale má novou aerodynamiku a naváděcí systémy, které jí poskytují lepší manévrovatelnost. Pokročilá ocasní část a kormidla umožňují Kinžalu vyhnout se protivzdušné obraně, včetně americké rakety země-vzduch Patriot. Kinžal může nést buď konvenční hlavici, nebo jaderné zařízení o hmotnosti až 500 kilotun. Rusko už Kinžaly použilo na Ukrajině, nicméně jedna z těchto raket selhala a spadla ještě v Rusku, takže není jasné, jak kvalitní tyto rakety vlastně jsou a kolik jich Rusko do svého vpádu na Ukrajinu stihlo vyrobit.

Rusové mají také Zirkon, raketu, která startuje a útočí výhradně s vlastním pohonným systémem. Ve službách ruské armády má být co nejdříve. Raketa má nadzvukový spalovací náporový motor, tedy scramjet a údajně může dosáhnout rychlosti až Mach 9. I Zirkon může nést konvenční nebo jaderné hlavice. Zirkony mají být umístěny především na lodích, ale Rusko buduje i pozemní systémy pro tyto střely.

A do třetice Rusko a další hypersonická střela Avangard. Je to vlastně takový hypersonický klouzavý dopravní prostředek, který nejprve využije konvenční balistickou střelu, od které se následně odpojí a doklouže hypersonickou rychlostí na cíl. Avangard má tryskové pohyblivé ovládací plochy, které mu umožňují měnit směr, čímž by se střela měla umět vyhnout jakémukoliv systému protiraketové obrany. Avangard údajně může nést dvoumegatunové hlavice.

Dongfeng 17 je čínská hypersonická střela, o které se říká, že je zabijákem letadlových lodí, protože má plochou dráhu letu. Křižuje v relativně nízkých nadmořských výškách, což ztěžuje její detekci na velkou vzdálenost. A letí rychlostí Mach 5. Čína založila DF-17 na své stávající balistické raketě krátkého doletu DF-16B a tvrdí, že raketa je již v provozu.

A pak je tu ještě další čínská hypersonická raketa Xingkong-2. Podobně jako ruský Zirkon, i tato čínská střela používá scramjetový motor a má elegantní siluetu stealth letadla. Střela efektivně surfuje na vlastních hypersonických rázových vlnách a generuje vztlak bez zvýšeného odporu, který vytvářejí křídla. Ve výzbroji čínské armády ale tato raketa podle všeho ještě není.

A ještě jednou Čína a její průzkumný dron bez posádky, známý jako WZ-8, který je považován za jediné hypersonické letadlo na světě současnosti. Po vypuštění z bombardéru zapne raketa motory a letí rychlostí Mach 7. Další informace nejsou známy, ale je pravděpodobné, že dron také disponuje technologií stealth a může nést hlavici, čímž se z něho stává nebezpečná útočná zbraň.

Tohle všechno se nyní Američané snaží co nejrychleji dohnat. Současná střela vzduch-země JASSM amerického letectva je podzvuková a může jí trvat až 20 minut, než dosáhne relativně blízkého cíle. Nová hypersonická platforma, nazvaná ARRW, urazí tuto vzdálenost za jednu minutu. Má létat rychlostí Mach 5. A pak je tu ještě koncept hypersonické vzduch dýchající zbraně neboli HAWC. V tomto projektu jde především o vývoje scramjetových motorů a vylepšení aerodynamiky. Ale první hypersonické střely z tohoto projektu budou reálně nasazeny až v roce 2027.

Autorský článek, další zdroj: TRT World

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum