Rusko slibovalo zázračné zbraně. Nové tanky ani stíhačky ale pravděpodobně nejsou bojeschopné

 Vojenství 
21. prosince 2022 09:45 / Mirka Malá
  40
📷
2 fotografie v galerii
Tank T-14 Armata měl nahradit staré a nedokonalé ruské tanky Depositphotos
Rusko už před lety slibovalo, že představí hned několik nových, a dokonce zázračných zbraní. Mělo jít především o zcela nový supertank, novou stíhačku, hypersonickou střelu a další ruské zázraky. Zázraky se ale v Rusku očividně nedějí, a tak Rusové dnes prokazatelně mají jen jednu ze slibovaných novinek.

Touto novinkou je samozřejmě hypersonická střela Kinžal, kterou Rusko předvedlo už v bojích na napadené Ukrajině. Ovšem s velmi spornými účinky. Po dalších slibovaných moderních zbraních ale není ani vůbec vidu, ani slechu.

Chybí především nový tank T-14 Armata. Všechny ruské tanky, které má ruská armáda v současné době k dispozici, jsou totiž staré, a tudíž také mají svoje mouchy, respektive nedostatky. Proto Rusko hrozilo novým, moderním a dokonalým tankem T-14 Armata. Tank měl mimo jiné mít 125milimetrové dělo, systém aktivní ochrany, a ve výzbroji dokonce i jaderné granáty. Rusko v rámci svého programu přezbrojení mělo do roku 2020 postavit celkem 2000 tanků Armata. Ale do konce roku 2021 jich oficiálně přiznalo jen dvacet. Pokud toto vůbec byla kdy pravda a alespoň nějaké Armaty skutečně existují, pak rozhodně nejsou bojeschopné, protože tenhle tank zkrátka nikdo neviděl, natož na ukrajinském bojišti, kde by se Rusku jistě velmi hodily. Ruská propaganda nicméně před několika týdny oznámila, že chce Armaty na Ukrajině nasadit, zatím k tomu ale nedošlo.

Velmi podobné to je s ruskými velikášskými řečmi o nové stíhačce Su-57, což měla být stíhačka páté generace, nabitá pod střechu novými technologiemi. Stíhačka měla mít výkonný radar, rakety vzduch-vzduch dlouhého doletu, technologii stealth a motory, které jí umožňovaly létat nadzvukově. Měla se ve své době rovnat americkému stroji F-22 Raptor. Ale to bylo už v roce 2010, kdy byla stíhačka Su-57 poprvé představena. V současné době skutečně Rusko nějaké stroje Su-57 má, nikdo ale přesně neví, kolik. Odhaduje se, že ruské letectvo má k dispozici šest až patnáct strojů, které se ale ve vzduchu neobjevují a nikdo neví, proč. I v tomto případě ale ruská propaganda přišla s tvrzením, že nad Ukrajinu už Su-57 vyslala.

A neobjevuje se ani Igorek, což je nejdivočejší z nových zbraní, kterými Rusko před lety chrastilo. Igorek je, nebo vlastně měl být, mohutný robotický bojovník, kterého ale doopravdy nikdy nikdo neviděl, tedy kromě jediné makety, kterou firma Kalašnikov ukázala před čtyřmi lety v Moskvě. A zřejmě ho už ani nikdo nikdy neuvidí, protože vojenští experti se shodují na tom, že tito robotičtí chodci nejsou zrovna perspektivními bojovníky.

V neposlední řadě chybí také Uran-9, pro změnu robotické bojové vozidlo. Zdá se ale, že Rusům autonomní technologie vůbec nejdou, protože Uran-9 byl slibován už od roku 2016. Nakonec ale Rusko skutečně nějaké Urany postavilo a nasadilo je v Sýrii, kde se tento robotický tank snažil udržet, mnohdy marně, bezdrátové spojení se svými operátory. A evidentně měly Urany takové technologické problémy, že se od té doby vůbec nikde neobjevily.

Takže ze všeho slibovaného zbyla Rusku jen hypersonická střela Kinžal, která má létat rychlostí Mach 5. Rusko skutečně několik Kinžalů nasadilo na Ukrajině, ale střely byly tak neschopné, že vojenští experti ze začátku vůbec pochybovali o tom, že Rusové doopravdy použili Kinžaly. Navíc není ani jasné, kolik těchto raket Rusko vlastně stihlo vyrobit. Každopádně pokud vůbec ještě nějaké má, pak se jejich schopností není podle NATO třeba obávat.

Autorský článek, další zdroj: First Post, Eurasiantimes

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008