Rusko vybavilo svoje ponorky Belgorod novými a nedostižnými jadernými torpédy Poseidon

 Vojenství 
24. ledna 2023 07:55 / Mirka Malá
  18
📷
2 fotografie v galerii
Nejdelší ponorka světa Belgorod má být vybavena jadernými torpédy Wikimedia Commons / FriskyAnYantos
Ruské ponorky Belgorod mají nově úplně nová torpéda Poseidon. A co hůř, tato torpéda mají jadernou hlavici a všeobecně se má za to, že každá ponorka Belgorod může nést až šest takových torpéd.

Belgorod je stále nejdelší ponorkou světa a jde především o jadernou ponorku speciálního určení. A teď bude mít ve svých torpédometech i nová torpéda Poseidon, která jsou vybavena jadernou hlavicí, která je více než 100krát větší, než byla výbušná síla atomových bomb svržených na Hirošimu a Nagasaki. Zbraň je navržena tak, aby zajistila, že americká pobřežní města zůstanou ohrožena jaderným útokem, i kdyby měla naprosto dokonalou protiraketovou obranu.

Poseidon je velké torpédo s jaderným pohonem, vyvíjené od roku 2015. Je určené k útoku na nepřátelské pobřežní cíle ze vzdálenosti tisíců kilometrů. Poseidon je asi 30 metrů dlouhé 2 metry široké torpédo, což z něj dělá skutečně největší torpédo, jaké kdy bylo nasazeno. Je tak velké, že by mohlo prakticky spadat do kategorie podvodních dronů. Použití jaderné energie k pohonu mu dává navíc prakticky neomezený dosah. Teoreticky by zbraň jako Poseidon mohla být vypuštěna z přístavu nebo námořní základny.

Navíc dosah  není jedinou výhodou torpéda poháněného jadernou energií. Poseidon může také dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů v hodině, což znemožňuje prakticky jakékoliv obranné zbrani torpédo dohnat a zničit. Prostě ruské jaderné torpédo je tak rychlé, že ho pod vodou nic nedožene a neexistuje proti němu tak žádná účinná obrana.

Rusko samozřejmě o Poseidonu žádné detaily nezveřejnilo, ale vojenští, respektive námořní experti se shodují, že toto torpédo je vyzbrojeno termonukleární hlavicí o síle 2 megatuny, největší hlavicí nasazenou v jakékoli zemi za poslední desetiletí a ekvivalentem 2 000 kilotun TNT. Jen pro srovnání, atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki měly výbušnou výtěžnost mezi 15 a 21 kilotuny.

Něco tak velkého je možné si představit asi tak, že taková 2megatunová termonukleární bomba na zemi vytvoří ohnivou kouli o průměru 1,6 kilometru a lidem způsobí popáleniny třetího stupně na vzdálenost téměř 15 kilometrů. Kdyby někdo něco takového svrhnul z výšky například na New York, tak by taková bomba zabila 1,7 milionu lidí a zranila další 2 miliony.

Ponorka Belgorod, která torpéda Poseidon ponese, je také svým způsobem unikát. V roce 1992 se začala vyvíjet jako ponorka s řízenou střelou Oscar II. Ruské námořnictvo ale nebylo schopno ponorku dokončit kvůli nedostatku peněz a celý projekt dostal znovu zelenou v roce 2010 s tím, že ponorky Belgorod, 178 metrů dlouhé, budou určeny pro speciální mise. A ta speciální mise je teď tady a Belgorod tak ponese nedostižná jaderná torpéda.

A kolik Poseidonů Rusko v současné době tedy má? To samozřejmě nikdo neví. Obecně se má za to, že ruské námořnictvo si objednalo alespoň 30 těchto smrtících torpéd. Navíc zpráva o tom, že torpéda se už dostávají na ponorku Belgorod, pochází z oficiálních ruských zdrojů, takže informaci nelze nijak ověřit. Může se tedy samozřejmě jednat o obvyklou ruskou propagandu, na druhou stranu je dobře známo, že Poseidon byl roky ruskou prioritou.

Autorský článek, další zdroj: Reuters

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47