Teslova technologie bezdrátového přenosu energie se konečně mění v realitu. Bude ale jen pro vyvolené

 Technologie 
07. května 2023 08:18 / Mirka Malá
  74
📷
1 fotografie v galerii
Bezdrátově přenášená energie bude jen pro armádu Depositphotos
Nikola Tesla svoji technologii bezdrátového přenosu energie rozvíjel už před více jak 100 lety. Jeho vynález se ale tehdy nehodil do krámu mocným a Tesla přišel o financování svého projektu. A teď se jeho technologie konečně stane skutečností. Jenomže lidé z ní energii zdarma mít nebudou.

Kdyby nebylo chamtivosti mocných, měli by dnes lidé po celém světě bezdrátově přenášenou energii zcela zdarma nebo alespoň velmi levně. Nikola Tesla ve své době totiž vymyslel technologii, která už dokázala tímto způsobem přenášet energii na několik stovek metrů a chtěl pokračovat ve vývoji takové technologie, která by dokázala přenášet energii po celém světě. Když se ovšem jeho sponzor, finančník J.P. Morgan dozvěděl, že taková energie by byla zadarmo, přestal rázem Teslu podporovat. Legendární vynálezce nakonec zemřel za dosud nevyjasněných okolností v roce 1943 v newyorském hotelu a jeho veškeré poznámky zabavila FBI.

Tato historie je důležitá pro pochopení toho, co dnes americká agentura DARPA mění v realitu. Teslova technologie bezdrátového přenosu energie je totiž aktuálním projektem, na které DARPA pracuje, ovšem jen a pouze pro armádní potřebu. Takže jak daleko vlastně tehdy Tesla byl a co všechno vlastně ve své době vymyslel a proč vše zabavila FBI? Aby z toho dnes mohla těžit armáda a lidé dál platili velké peníze za energii a různé technologie.

DARPA totiž plánuje vytvořit infrastrukturu bezdrátového přenosu energie, která bude dodávat téměř nepřerušitelné napájení americkým vojenským základnám po celém světě. Plán spočívá v použití laserové technologie k přenosu elektřiny kolem planety, což americké armádě umožní nezávislost na kapalných palivech, jako je nafta či na zranitelné elektrické infrastruktuře.

POWER, jak se program založený na Teslově vynálezu jmenuje, je program vyzařující optickou energii. Existují ale už další potenciální způsoby přenosu energie, jako jsou mikrovlny, které chce DARPA v budoucnu také rozvíjet. Pro POWER je šířící se vlna tedy laser, který poskytuje schopnost dlouhého dosahu s vysokou propustností při přenosu ve vysokých nadmořských výškách. Relé přesměrovává energii laseru bez konverze a koncový uživatel pak tuto energii laseru přemění zpět na elektřinu pomocí monochromatické fotovoltaiky laděné do úzkého pásma.

Tato technologie tedy potřebuje spolehlivé relé, která DARPA také vyvíjí. Takovými relé budou vlastně drony a satelity. Drony, které budou létat ve vysokých nadmořských výškách, budou vzájemně přenášet laserovou energii na velké vzdálenosti, než ji doručí na konkrétní americkou vojenskou základnu. Podobně budou pracovat i satelity ve vesmíru. U dronů půjde o vzdálenost asi 100 kilometrů mezi jednotlivými uzly, zatímco u satelitů to bude až 1 000 kilometrů.

Takže jako obvykle, Teslova přelomová technologie bude jen pro armádu. Ale aby se lidé moc nezlobili, že dál budou platit za energii, přestože tu bude technologie přenosu energie zdarma nebo přinejmenším za minimální cenu, má DAPRA samozřejmě opět v záloze prohlášení o tom, kde všude mimo armádu půjde technologii bezdrátového přenosu energie využít. Například by to mohla být dodávka energie do vzdálených komunit, výzkumných zařízení a dalších míst, kde je obtížné postavit tradiční infrastrukturu.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008