Budoucnost vesmírných válek: Lovci satelitů míří na oběžnou dráhu

 Technologie 
16. února 2023 12:41 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Šakalové budou vynikat schopnostmi velkého přiblížení True Anomaly / volný zdroj
Vesmírné války se podle všeho blíží a výhodou pochopitelně budou technologie. A tak jsou tu nové satelity, které dostaly příhodné jméno Šakal, které už pomalu míří na nízkou oběžnou dráhu Země. Vynese je tam raketa SpaceX.

Šakalové od společnosti True Anomaly, nebudou vybaveny žádnými zbraněmi hlavicemi nebo lasery, jak by se mohlo na první pohled zdát. Budou mít úplně jiné schopnosti. Jde především o schopnost provádět operace blízkého setkání, tzv. RPO, což je schopnost manévrovat blízko u jiných satelitů a pomocí senzorů odhalit, co tyto nepřátelské satelity vlastně umí. Takže jinými slovy Šakalové přijdou na to, zda cizí satelit obsahuje nějaké špionážní zařízení, nebo dokonce zbraňové systémy a také budou umět monitorovat jejich  komunikaci.

Při první chystané misi, nazvané Demo-1, se budou Šakalové pouze navzájem špehovat a přiblíží se k sobě na vzdálenost několika set metrů. Pokud se tento ostrý test povede, počítají Spojené státy s nasazením tisíců autonomních satelitů ve službách americké armády, řízených týmem lidských operátorů a umělou inteligencí, které budou pronásledovat zařízení jejich protivníků.

A to není rozhodně málo. Vesmírnou válku si totiž nelze představovat po vzoru sci-fi filmů, kde vesmírem létají kosmické lodě a střílejí po sobě lasery. Vesmírná válka není o tom, co s sebou přináší konvenční válka, ve které létají rakety a granáty. Ve vesmíru jde totiž především o rušení a kybernetický boj. A také rozhodně nejde o to, aby se tam nahoře, nad našimi hlavami, sestřelovaly satelity, které pak budou padat dolů. Zničit satelit, respektive vynulovat jeho funkce, lze i bez střelných zbraní.

Je dobré vědět, že RPO, tedy operace blízkého setkání, jsou už ve vesmíru poměrně běžnou záležitosti. Obvykle jde o to, že americké, ruské a čínské satelity se k sobě vzájemně přibližují, aby zjistily, jak vypadají, nebo aby odposlouchávaly jejich komunikaci. RPO samozřejmě není jen a pouze vojenskou záležitostí, tyto technologie totiž mohou být využity pro úklid vesmírného odpadu. A to je stále důležitější věc. Pronásledování nepřátelského satelitu není žádná jednoduchá záležitost. Jakákoliv kolize na oběžné dráze může vygenerovat mnoho tisíc kusů vesmírného odpadu, z nichž každý by mohl poškodit jiné satelity a vytvořit další trosky. Vědci se už dlouho bojí, že přibývající orbitální trosky nakonec spustí katastrofickou kaskádu, známou jako Kesslerův syndrom. To je scénář, kdy je nízká oběžná dráha  země už tak zaplněná satelity a vesmírným odpadem, že jedna srážka generuje druhou a tak třetí a tak dál.

Technologie Šakalů, kteří se budou schopni přiblížit k jiným satelitům bezpečným způsobem, je tak důležitá nejen pro vojenství a tzv. vesmírné války, ale také pro bezpečnost vesmíru jako takového. Podle Kesslera může jeden obyčejný vesmírný odpad o váze jednoho kilogramu bez potíží při nárazu zničit velký satelit. Oběžná dráha by se tak plnila dalšími a dalšími troskami, které by ohrožovaly pilotované lety. A tohle téma se už dostalo i Hollywoodu. Například film Gravitace z roku 2013 představuje katastrofu podle scénáře Kesslerova syndromu jako základ příběhu, kdy Rusko sestřelilo starý satelit. A román Neala Stephensona Seveneves z roku 2015 začíná nevysvětlitelným výbuchem Měsíce, následným vytvořením oblaku trosek ze srážek podle Kesslerova syndromu.

Autorský článek, další zdroj: Universe Magazine

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve