Startují robotické závody ve zbrojení. Zabijácké roboty a Iron Many bude ovládat jen umělá inteligence

 Technologie 
26. února 2023 12:33 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Robotické závody ve zbrojení už začaly Depositphotos
Válka na Ukrajině popohnala Ameriku, aby urychlila vývoj autonomních zbraní. A mělo by především jít o tzv. roboty zabijáky. Zbraně s umělou inteligencí je tedy nyní to, co Spojené státy zajímá především, samozřejmě kromě hypersonické zbraně, kterou stále nemají.

V podstatě se to netýká jen Spojených států, ale celé aliance NATO. I když je velmi pravděpodobné, že technologicky to bude právě Amerika, kdo povede vývoj úplně nových zbraňových systémů. Zkrátka po zuby ozbrojená umělá inteligence má nahradit vojáky a některou konvenční vojenskou techniku.

Takové zbraně, které jsou vlastně křížencem mezi bombou a dronem, mohou bez problémů hodiny čekat a čekat na svůj cíl. Prozatím jsou takové poloautonomní rakety obecně provozovány s významnou lidskou kontrolou nad klíčovými rozhodnutími, a to je právě to, co se má v budoucnu změnit. Takže budou za nás jednou bojovat roboti, kteří budou vypadat nějak podobně, jako třeba Iron Man?

Do značné míry ano, i když fyzická podoba s Iron Manem tu nutně být nemusí. Budou to ale každopádně roboti, kteří si mohou sami vybírat, lovit a útočit na cíle, aniž by potřebovali jakýkoliv lidský dohled. A mohou tu být za pár let. Například před několika týdny ruský výrobce oznámil plány na vývoj nové bojové verze svého průzkumného robota Marker, což je pozemní vozidlo bez posádky. Už nyní se také na Ukrajině používají k obraně ukrajinských energetických zařízení před útočnými drony obranné a plně autonomní drony. A například výrobce amerického poloautonomního dronu Switchblade tvrdí, že potřebná technologie je doslova za dveřmi.

Amerika i NATO tvrdí, že tato technologie udrží vojáky v bezpečí tím, že nebudou muset na bojiště. Umožní také dělat vojenská rozhodnutí skutečně nadlidskou rychlostí, což umožní radikálně vylepšit obranné schopnosti. A to je ten hlavní a největší rozdíl oproti technologiím, který obranný průmysl produkuje v současné době. O schopnostech, které by takové robotické zbraně s umělou inteligencí mohly mít, existují už přesné informace. Stačí si vzít jako příklad plně autonomní drony, kterým se říká „lovci dronů“ a kteří jsou dnes nasazeni na Ukrajině. Takové drony dokáží sledovat a deaktivovat přilétající bezpilotní letouny ve dne i v noci, bez nutnosti zásahu operátora a samozřejmě rychleji, než jakékoliv zbraňové systémy ovládané lidmi.

Má to ale samozřejmě i negativní stránky. Je asi celkem v pořádku, když se robotická zbraň, poháněná umělou inteligencí, postaví nějaké nepřátelské vojenské technice nebo zničí strategický cíl. Současné plány ale mluví i o autonomních zbraních, které budou zkrátka zabíjet lidi. A rázem se ze sci-fi filmů přesouváme do reality. A něco na tom rozhodně je. V případě takových autonomních Iron Manů, kteří mají bojovat proti živým vojákům, je ve hře spousta otázek.

Odpůrci těchto zbraní tvrdí, že válečná rozhodnutí o životě a smrti musí zůstat v lidských rukou. Jejich převedení na algoritmus se rovná konečné formě digitální dehumanizace. Je tu názor, že autonomní zbraňové systémy postrádají lidský úsudek, nezbytný k rozlišení mezi civilisty a legitimními vojenskými cíli. Také do jisté míry narušují smysluplnou lidskou kontrolu nad tím, co se děje na bojišti. A ani nemluvě o tom, že se tyto technologie dostanou do rukou teroristů všeho druhu. Proto především Spojené státy ve své nové směrnici deklarují, že tyto autonomní zbraně s umělou inteligencí chtějí v budoucnu používat jen za přispění lidské kontroly.

Autorský článek, další zdroj: Science Times

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum