Američané sice stále nemají hypersonickou střelu, dokázali ale vyvinout nový bojový dron, který umí při útoku rozeznávat tváře

 Technologie 
04. března 2023 11:11 / Mirka Malá
  5
📷
1 fotografie v galerii
Bojové drony s umělou inteligencí už dokáží rozpoznávat tváře Depositphotos
Američané sice stále nemají hypersonickou střelu, dokázali ale vyvinout nový bojový dron, který umí rozpoznávat tváře. Jde o autonomní drony se softwarem na rozpoznávání tváří, které podle všeho mají sloužit především zpravodajským účelům. Ale kdo ví.

Američané sice deklarovali, že tyto drony budou především pro zpravodajské účely, zároveň ale uvedli, že je rovněž budou používat při dalších operacích. Co si pod tím představit, je ale nejasné. A tak se logicky objevily spekulace, že tyto drony budou sloužit k cílenému zabíjení konkrétních lidí.

Podle výrobce softwaru, kterým je společnost RealNetworks, létají tyto drony zcela autonomně, nebo s malou podporou operátora. Jejich software dokáže pomocí strojového učení umělé inteligence rozpoznávat tváře, takže by se drony daly kromě jiného využít i při pátracích misích. To ale asi nebude jejich hlavní činnost.

Nedávno Spojené státy a NATO oznámili, že se společně hodlají soustředit na vývoj robotických zbraní, a jak se zdá, tyto zbraně už tu v podstatě jsou. Američané totiž v tuto chvíli rozhodně nejsou jediní, kdo disponuje takovým dronem. Už v roce 2021 podle OSN měla libyjská armáda drony se softwarem na rozpoznávání obličejů. A podobné drony, sice menší, ale se stejně schopným softwarem, používá už i dubajská policie. A pak je tu samozřejmě Čína, která díky umělé inteligenci špehuje svoje obyvatele doslova na každém kroku. Takže takové zbraně se velmi rychle zjevně stanou důležitou součástí různých armád.

Zbraně s umělou inteligencí sice mohou šetřit životy vojáků, na druhou stranu je tu ale obava, že mohou být zneužity. Spojené státy navíc už dlouhodobě zkoumají možnosti, jak autonomní drony zařadit do letky společně s pilotovanými stíhacími letouny. Jejich představa je zhruba taková, že letka bojových dronů bude doprovázet pilotovaný bojový stroj. Je to samozřejmě především levnější varianta vzdušného boje, protože finanční rozdíl mezi sestřeleným dronem a sestřelenou stíhačkou je obrovský. Američané by takové drony chtěli naučit létat především se svou stíhačkou šesté generace, ale dost pravděpodobně se tak stane už u současných strojů F-35.

U plně autonomních dronů s umělou inteligencí to ale celé zjevně neskončí. Dokonce se už mluví o tom, že nové závody ve zbrojení už začaly, akorát se tentokrát budou týkat vývoje robotických zbraní. Budou to zkrátka roboti, kteří nutně nemusí mít žádnou fyzickou podobnost s roboty, jak je známe ze sci-fi filmů, ale budou to umělé inteligence, které si samy budou určovat cíle a útočit na ně, a to zcela bez lidské kontroly.

Vlastně takové zbraně už tu skutečně jsou. Kromě dronů se schopností rozpoznávání tváří, se už na Ukrajině plně osvědčily drony, které dokáží čekat, sledovat a následně také likvidovat přilétávající útočné drony. A už teď k této činnosti nepotřebují žádný lidský dohled. Výhodou umělé inteligence, potažmo robotické zbraně s umělou inteligencí, je navíc to, že na rozdíl od člověka dokáží udělat rozhodnutí doslova ve vteřině. A jak se zdá, už dnes existují konvenční zbraně, do kterých stačí dodat jen software s umělou inteligencí a robotický zabiják je na světě.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít