Rusko vzkřísilo muzejní obrněné transportéry BTR-50P. Jejich bojeschopnost je ale pochybná

 Vojenství 
18. března 2023 09:15 / Mirka Malá
  9
📷
1 fotografie v galerii
Transportéry BTR-50 se vyráběly v Sovětském svazu v 50. letech minulého století Wikimedia Commons / Suradnik 13
Rusko vzkřísilo svoje staré obrněné transportéry BTR-50P. Jde prakticky o muzejní obrněnce, jejich bojeschopnost je velmi diskutabilní.

Rusko už během svojí války na Ukrajině přišlo o tisíce tanků, obrněných vozidel a další výzbroje. A tak už začalo používat zastaralé tanky T-62 a nyní dochází i obrněná vozidla, která především slouží k transportu pěchoty na bojiště a poskytování palebné podpory.

A co jsou tedy obrněné transportéry BTR-50P zač? Především je to obojživelný obrněný transportér, který Sovětský svaz vyráběl v padesátých letech minulého století. 16tunové vozidlo je tedy tak zastaralé, že se do dnešního boje absolutně nehodí. Je totiž velmi zranitelný, především z toho důvodu, že velmi tenké pancéřování. To znamená, že vozidlo lze zlikvidovat prakticky i obyčejným granátometem, moderní odstřelovací puškou nebo středně těžkým kulometem. Transportovaní vojáci mohou z vozidla vystoupit pouze přes střechu vozidla, takže pokud se BTR-50P ocitne pod palbou, jdou na jistou smrt. A v neposlední řadě tento muzejní obrněný transportér nemá žádnou ochranu proti minám.

Co se týče samotné výzbroje, vozidla BTR-50P by měla disponovat 23milimetrovými děly, původně ale tahle vozidla měla jen kulomet ráže 7,62 milimetrů. A zřejmě se ani v minulém století příliš neosvědčila, protože Sovětský svaz je rychle začal nahrazovat vozidly BMP. Pozdější pak Sověti začali vyrábět velitelská vozidla BTR-50PU a vozidlo MTK používáné pro odminování.

BTR-50P byl totiž prvním pásovým obrněným transportérem používaným v Sovětském svazu. Po 2. světové válce nejprve Sověti vyrobili čtyřkolové obrněné transportéry BTR-40 a šestikolové BTR-152 s pochybnými výsledky. A tak v padesátých letech došlo na vývoj a výrobu BTR-50P, pro který Sověti použili trup a motor ze starého tanku PT-76. To mělo minimalizovat náklady. A místo tankové věže navrhli nástavbu, přes kterou 20 vojáků, které transportér uveze, musí vylézat ven. Tehdy dokonce nebyly BTR-50P vůbec ozbrojené, nebo měly jen onen kulomet ráže 7,62 milimetru.

BTR-50P je také poměrně pomalé vozidlo. Co ale doopravdy umí, je plavání. Ve vodě je transportér poháněn dvěma hydrojety, po jedné na každé straně trupu. Zadní výstupy mají víka, která lze zcela nebo částečně zavřít a přesměrovat proud vody do dopředu směřujících výstupů na bocích trupu, a umožnit tak otáčení vozidla. I poměrně slušné plavání BTR-50P má svoje limity. Je poměrně nízký a nemá "šnorchl", takže není schopen plavby ve větších vlnách.

Sovětský svaz údajně v minulém století vyrobil asi 6,5 tisíce těchto obrněných transportérů, Kolik jich zůstalo v nějakém použitelném stavu, není jasné. Mnohá z těchto vozidel jsou dnes k vidění také v některých vojenských muzeích. Není tedy jasné, kolik těchto extrémně zastaralých transportérů Rusko nakonec na Ukrajinu bude schopno poslat a ještě méně jasnější je, jak dlouho na bojišti vlastně tyto stroje dokáží vydržet. Tanky T-62 a obrněné transportéry BTR-50P ale rozhodně nebudou jedinou zastaralou technikou, které Rusko zkusí ve své válce na Ukrajině použít.

Autorský článek, další zdroj: Mil.in.ua

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve