Největší nukleární ponorky světa: Ruské Akuly a Boreje

 Vojenství 
28. března 2023 11:11 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Něco tak velkého, jako jsou ponorky třídy Akula, už asi postaveno nebude Wikimedia Commons / Ilya Kurganov
Každá země, která je považována za velmoc, nebo by jí chtěla být, musí mít nukleární ponorku. Ale není to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. V současné době brázdí oceány jen pět nukleárních ponorek, které odborníci považují za to nejlepší, co kdy bylo postaveno.

Paradoxem tohoto ponorkového žebříčku ovšem je, že největší nukleární ponorkou světa je v současné chvíli ruská ponorka třídy Akula, v názvosloví NATO je to třída Typhoon, které jsou už téměř všechny v důchodu, a ta poslední začne rezavět během několika dní nebo týdnů. Přesto jsou dodnes stařičké Akuly tím nejlepším, co kdy bylo v kategorii nuklenárních ponorek postaveno.

S výtlakem 48 000 tun si totiž třída Akula nebo-li Typhoon po více než čtyři desetiletí držela titul největší ponorky světa. Přestože je tato třída ponorek stále považována za největší ponorku, která kdy byla postavena, jsou už tyto zázračné stroje v důchodu. Rusko má místo Akuly třídu Belgorod, o které toho ale není moc známo. Ví se, že délka ponorky je 184 metrů, což z této třídy dělá největší ponorku na světě. Je také známo, že Belgorod je delší a širší, než ponorky třídy Borej. Podle některých neoficiálních zdrojů má tato mohutná ponorka výtlak 33 000 tun. Třída Belgorod nese velké podvodní drony Poseidon, které jsou schopné nést jaderné hlavice.

I když jsou ponorky další ruské třídy Borej značně menší, s výtlakem kolem 26 500 tun jsou to pořád v současné chvíli druhé největší nukleární ponorky na světě. Tyto ponorky s balistickými raketami a jaderným pohonem  nesou 16 raket RSM-56 Bulava. Tato ponorková třída je 170 metrů a je poháněna jaderným reaktorem OK-650, parní turbínou AEU, hřídelí a vrtulí. Tato třída je první v Rusku, která běží na tryskovém pohonném systému.

Americká ponorková třída Ohio je na třetím místě a jde zatím o největší ponorky, které kdy USA postavily. Flotila ponorek třídy Ohio zahrnuje čtyři stroje, které nesou řízené střely a 14 ponorek s balistickými střelami, což dělá asi polovinu aktivních amerických strategických termonukleárních hlavic. Ponorka třídy Ohio je 170 metrů dlouhá a může také nést až 24 balistických raket Trident II D5. Ponorka je poháněna tlakovodním jaderným reaktorem.

Britské námořnictvo se může chlubit čtvrtou největší nukleární ponorkou na světě. Jde o třídu Vanguard, což je největší typ ponorky, který kdy byl ve Spojeném království postaven, a třetí největší typ plavidla ve službě Royal Navy. Ponorka třídy Vanguard je 150 metrů dlouhá a je poháněna jaderným tlakovodním reaktorem Rolls-Royce. Ponorka může nést až 16 balistických raket Trident II D5, z nichž každá je vyzbrojena několika jadernými hlavicemi.

A pak jsou tu ještě Francouzi. Jejich ponorka třídy Triomphant je třída ponorek s francouzskými  balistickými střelami SSBN a tvoří páteř francouzského jaderného odstrašujícího prostředku. První ponorka třídy Triomphant, Le Triomphant, byla spuštěna na vodu v roce 1994 a celkem Francie postavila čtyři ponorky v této třídě. Jsou 138 metrů dlouhé a poháněné tlakovodním jaderným reaktorem K15, dvěma diesel-alternátory SEMT Pielstick a turboredukčním systémem a pomocnými motory 8PA4V200 SM.

Američané nicméně v současné době staví ponorky svojí nové třídy Columbia, které by měly vstoupit do služby po roce 2030 a nahradit tak ponorky třídy Ohio. Columbie ponesou 16 balistických raket Trident II a pohánět je bude jeden jaderný reaktor. Ponorky budou 171 metrů dlouhé a místo vrtule budou mít pump jet. Columbie budou o metr delší než ponorky třídy Ohio, takže znovu půjde o největší americkou ponorku a budou také větší, než ruské Boreje. Ruská třída Belgorod tak vystřídá Akuly v čele žebříčku největších nukleárních ponorek světa.

Autorský článek, další zdroj: MarineInSight

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47