Nové americké špionážní ponorky: Na mořském dně vydrží sedět dlouhé dny a poslouchat

 Vojenství 
01. května 2023 08:40 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ponorky třídy Virginia budou přeměněny na dokonalý špionážní stroj Wikimedia Commons / US Navy
Americké námořnictvo začalo s budováním nových špionážních ponorek, které budou doslova ležet na mořském dně a odtud budou získávat zpravodajské informace různého druhu. Nové špionážní ponorky budou založeny na současných ponorkách třídy Virginia.

První z nových špionážních ponorek je už aktuálně ve výstavbě. S největší pravděpodobností půjde o ponorku, která bude fungovat jako mateřská loď pro bezpilotní podvodní vozidla, dálkově ovládané mikroponorky a potápěče. Vzhledem k tomu, že stávající ponorky třídy Virginia nemají schopnost podporovat takové systémy, u špionážního typu bude zjevně nutné přeměnit některé stávající prostory. Především půjde o moduly užitečného zatížení, používané u třídy Virginia k převozu řízených střel Tomahawk. Ty budou muset být změněny na potápěčské blokovací komory a také na hangáry pro podvodní vozidla.

Dalším znakem ponorky třídy Virginia je pokleslý kýl. Moderní nukleární útočné ponorky jsou válcovité a ve tvaru torpéda; protože tím se snižuje odpor vody vůči trupu, takže jsou pod vodou rychlejší. Takový kýl umožňuje ponorce vodorovně spočinout na dně oceánu.

Další velkou úpravou budou muset projít také přívody vody do reaktoru. Většina jaderných ponorek totiž nemůže dlouho ležet na mořském dně, protože bahno a jiné nečistoty mohou blokovat přívody, které nasávají vodu a regulují teplotu reaktoru. Nová ponorka tak bude s největší pravděpodobností mít nějaký upgrade, který posune sací otvory výše do trupu, aby ponorka mohla v tichosti na mořském dně ležet dlouho a bezpečně.

Nové špionážní ponorky třídy Virginia tak budou pravděpodobně uzpůsobeny nejen pro posílání autonomních podvodních vozidel na výzvědné akce, ale budou také schopny odposlouchávat podvodní datové linky.

V současné době má navíc americké námořnictvo pouze jednu takovou speciální ponorku, USS Jimmy Carter. Ta byla postavena na počátku roku 2000 a jedná se o úpravu ponorky třídy Seawolf. Oproti běžným ponorkám v této třídě má ale prodloužený trup, ve kterém jsou hangáry pro bezpilotní podmořská vozidla, dálkově ovládané drony i malé ponorky s lidskou posádkou.

Klasické ponorky třídy Virginia jsou v podstatě nové ponorky, kterými americké námořnictvo postupně nahrazuje ponorky třídy Los Angeles. Jde o rychlé ponorky s řízenými střelami s jaderným pohonem a stealth technologií. Ponorky třídy Virginia budou námořnictvu postupně dodávány až do roku 2043 a očekává se, že zůstanou v provozu nejméně do roku 2060 až 2070. V současné době jich má námořnictvo k dispozici zhruba přes dvacet. Nejde o největší ponorku, nicméně tato třída má být vybavena moderními technologiemi, včetně vysokoenergetické laserové zbraně. Ponorky jsou 115 metrů dlouhé, ale s přidáním speciálních modulů pro špionážní variantu s hangáry pro podvodní vozidla, dosáhne jejich délka až ke 140 metrům. Podle dostupných informací chce americké námořnictvo nejméně deset takových špionážních ponorek.

Autorský článek, další zdroj: Naval News

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47