Nejlepší ruská stíhačka Su-57 by měla dostat komunikační systém páté generace s umělou inteligencí. V boji pak bude ještě účinnější

 Letectví 
27. dubna 2023 08:39 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Ruské stíhačky Su-57 mají dostat umělou inteligenci Depositphotos
Ruská nejlepší stealth stíhačka Su-57 má dostat komunikační systém páté generace s umělou inteligencí, aby tak byla v boji ještě účinnější. Jaký ale bude ruský komunikační systém a nejde jen o další propagandu v reakci na dodávky moderních západních zbraní Ukrajině?

Stealth stíhačka Su-57 nebo také Felon bude podle státní korporace Rostec vybavena komunikačními systémy s umělou inteligencí. Jde o systém, který Rusko navrhlo pro letadla páté generace, jak tvrdí Rostec. Má sloužit především k přenosu informací mezi letadly a pozemními silami.

Rostec tvrdí, že umělá inteligence poskytne Su-57 výhodu v elektronickém boji. Údajně dokáže najít nejúčinnější bezdrátové kanály a rovněž odolá jakémukoliv rušení. Jinými slovy, systém zajišťuje spolehlivost přenosu informací díky kódování odolnému proti šumu, prokládání symbolů ve zprávě, společnou časovou synchronizací při zpracování signálu, možností současného přenosu zpráv paralelními kanály či zvýšením dosahu stabilní komunikace. Ale tato radiokomunikační část systému není jediným vylepšením pro ruské stíhačky. Ty údajně už dostaly další část systému s umělou inteligencí, která má pilotům pomáhat při vzdušném boji.

Su-57 je dvoumotorový stealth víceúčelový stíhací letoun, vyvinutý Suchojem pro ruské letecké síly. Letoun má nahradit MiG-29 a Su-27 a poprvé vstoupil do služby v roce 2020. Stíhač by měl být ekvivalentem amerických strojů F-22 a F-35. Problém ale je, že velké ruské plány jako obvykle nejdou tak, jak by měly.

V čem je problém? Rusko podle všech dostupných informací místo stovek kusů nových stíhaček páté generace vyrobilo celkem 21, z toho 10 testovacích a 11 sériově vyrobených stíhaček. Letouny byly poslány do Sýrie už v letech 2018 a 2019 na skutečné mise a testy, ale nešlo o žádné bojové mise. Navíc první sériově vyrobené letadlo havarovalo v roce 2019, takže nedostatek peněz a technické problémy způsobily, že počet stíhaček Su-57, které má Rusko k dispozici, je poměrně žalostný. Pokud se tedy nyní mluví o systémech s umělou inteligencí, pak se jedná o systémy doslova pro pár stíhaček.

Tento víceúčelový stíhač měl podle všeho problémy s pohonem a jeho zázračná supermanévrovatelnost se nekonala. Naopak, Rusko už nějakou dobu pracuje na vývoji nového motoru. V jakém stavu těch pár kusů Su-57 tedy ve skutečnosti je, není jasné, nicméně Rusové tedy tvrdí, že do nich dají umělou inteligenci. Zda chrastí zbraněmi, nebo je to skutečnost, ukáží až případné reálné bojové mise těchto stíhaček.

Nicméně Rusko svým prohlášením vstoupilo do soutěže velmocí o to, kdo bude jako první létat s pomocí umělé inteligence. Američané už dlouho vyvíjí různé systémy s AI a mají velké cíle. V budoucnu by dokonce chtěli celou skupinnu proudových letadel s umělou inteligencí, která by nahradila letouny F-22. Zkrátka autonomní letadla jsou budoucností vzdušného válčení. Jak daleko je ale v tomto bodě Rusko, je nemožné odhadnout. Každopádně letos Rusko oznámilo, že jeho Státní výzkumný ústav leteckých systémů patentoval technologii, která by stíhacím pilotům poskytla inteligentní systém pro vzdušné boje.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod