Nákladní letoun C-130 Hercules se změnil na bombardér. Schazovat bude střely s plochou dráhou letu

 Letectví 
01. ledna 2023 10:55 / Mirka Malá
  25
📷
2 fotografie v galerii
Vojenská nákladní letadla se promění ve smrtící zbraň Depositphotos
Bombardérů zřejmě nikdy není dost, a tak se americké letectvo rozhodlo, že ze svého nákladního letounu C-130 Hercules udělá taky bombardér. Z otevřené rampy nákladového prostoru bude shazovat na paletách střely s plochou dráhou letu.

A jak to má fungovat? Z nákladového prostoru letadla sklouzne paleta se střelami. Během pádu k zemi se otevřou padáky, které sestup palety samozřejmě zpomalí. Během chvíle pak jednotlivé pozemní a protilodní střely s plochou dráhou letu začnou vypadávat z palety, zapnou motory a aktivují navigaci a rozletí se na cíl.

Jen si představte, kolik takových palet se střelami s plochou dráhou letu takové vojenské nákladní letadlo unese. C-130 Hercules se tak stane v podstatě nejúčinějším bombardérem, který bude během jednoho letu schopen vypustit doslova stovky raket, které budou schopny útočit jak na pozemní, tak námořní cíle.

Novému systému se říká Rapid Dragon, tedy rychlý drak, a americké letectvo jej zrovna otestovalo u pobřeží Norska. A co je na tom ještě důležitější, je fakt, že svoje bombardéry takto mohou upravit i všechny ostatní spojenecké země, které disponují vojenskými nákladními letadly, ale nemají naopak ve své flotile žádný bombardér.

Zdá se, že to pro budoucí očekávanou válku bude právě ten největší důvod, proč inovovat nákladní letadla tímto způsobem. Pravdou totiž je, že kromě USA, Ruska a Číny nemá žádná země na světě svůj bombardér. Ale téměř všechny mají nějaká nákladní letadla.

Systém Rapid Dragon jim ale umožní získat bombardovací schopnosti. Zjednodušeně řečeno, jde o to, že se řízené střely naskládají na palety, a v tom se ukrývá celá ta vojenská výhoda. Jakékoliv nákladní letadlo pak vypustí palety stejně, jako vypouští palety na padáku s běžným vojenským nákladem.

Poté, co shodí svůj paletový náklad, mohou nákladní letadla letět zpět na základnu, kde jsou naloženy další palety s raketami a rychle se mohou vrátit do boje. Systém Rapid Dragon nevyžaduje žádné úpravy letadla, celá inovace tak spočívá jen a pouze v paletovém vypouštění střel.

A co je tedy Rapid Dragon? Jak už bylo řečeno, je to paletizovaný zbraňový modul, do kterého jsou naskládány řízené střely. Palety byly vyvinuty letectvem Spojených států a společností Lockheed. Tyto tzv. deployment boxy unesou jak střely dlouhého, tak krátkého doletu AGM-158 JASSM. Velikost palet je konfigurovatelná tak, aby odpovídala požadavkům mise, takže to může být od čtyř do 45 řízených střel AGM-158 JASSM-ER, které mají dolet 925 až 1 900 kilometrů. A to pořád není všechno. Palety ještě budou modifikovány tak, aby se z nich v budoucnu daly vypouštět také bomby JDAM, mořské miny, drony a další nové raketové systémy.

Vzhledem ke zranitelnosti některých systémů protivzdušné obrany vůči hromadným útokům nízko letícími střelami s plochou dráhou letu se tak Rapid Dragon hodí pro mise taktiky roje k potlačení nepřátelské protivzdušné obrany velkým množstvím raket JASSM.

Kromě vojenského nákladního letadla C-130 Hercules nyní chce americké letectvo otestovat systém Rapid Dragon také na svém dalším nákladním letadle C-17 Globmaster. Nákladní letadla jsou sice zranitelné stroje, protože nedisponují technologií stealth a dalšími obrannými systémy, přesto mohou být v roli bombardérů velmi účinné. Střely s dlouhou dráhou letu vypustí na paletě zkrátka v bezpečné vzdálenosti od nepřítele. A je navíc jen otázkou několika málo let, kdy americké vojenské nákladní stroje budou mít takové systémy, které jim umožní ze svého otevřeného nákladového prostoru vypouštět drony a zase je dostat zpět na palubu.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve