Šestihodinová cesta do stratosféry ve vesmírném balónu i s luxusní večeří. Zážitek pro turisty s naditou peněženkou

 Letectví 
25. dubna 2023 08:38 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vesmírní turisté budou mít za dva roky další možnost cestování Zephalto / volný zdroj
Na hranici vesmíru a zpět v přetlakové kapsli nebo vesmírném balónu, včetně luxusní večeře během cesty. To vše bude pro turisty s naditou peněženkou brzy k mání.

Těžko říct, zda půjde o zážitek z letu na okraj vesmíru, nebo o kulinářský zážitek, který se odehraje cestou tam a zpět. Každopádně francouzský startup Zephalto oznámil, že bude nabízet šestihodinovou cestu do stratosféry ve vesmírném balónu jménem Celeste s večeří a nezapomenutelnými výhledy.

Vesmírný balón poletí do výšky 25 kilometrů, což je dvojnásobek výšky, ve které létají komerční letadla. Není to úplně vysoko, ale je to dost na to, aby si turisté kromě skvělého jídla vychutnali také výhled na zakřivení Země. Na druhou stranu je to moc nízko pro ty, kdo touží zažít stav beztíže.

A ten největší háček? Samozřejmě cena letenky, takže běžní fandové vesmíru mají zase smůlu. Let stojí totiž 131 716 dolarů a cena zahrnuje dvě gurmánská jídla, aperitivy, ochutnávky vín a stratigrafické fotografie. Přestože je tahle cena o dost nižší, než kolik stojí lety společnosti Virgin Galactic, pořád je to hodně, v přepočtu jsou to téměř 3 miliony korun. Do vesmírného balónu se vejde ale pouze šest pasažérů a dva členové posádky, takže půjde o celkem komorní cestování.

Přetlaková kapsle nebo vesmírný balón, jak se novému projektu říká, bude naplněna héliem nebo vodíkem. Cestující budou muset před svým letem podstoupit lékařskou prohlídku a také školení. A to je všechno. Lety mají odstartovat v roce 2025 a už nyní je možné si rezervovat letenky.

Na druhou stranu, více jak třikrát dražší vesmírné lety se společností Virgin Galactic byly na nějakou dobu přerušeny, ale firma má se svým strojem VSS Unity začít zase létat během letošního roku. Mělo by to dokonce být jednou měsíčně. Virgin Galactic má totiž 800 objednávek od vesmírných turistů, kteří už nechtějí déle čekat.

VSS Unity je suborbitální raketový letoun s posádkou, kterému do vesmíru pomáhá nosné mateřské letadlo. Poprvé tento stroj dosáhl vesmíru definovaného jako hranice 80,5 kilometrů nad zemským povrchem 13. prosince 2018. VSS Unity ale není schopen překročit Kármánovu linii, tedy prostorovou hranici vesmíru, definovanou ve výšce 100 kilometrů. Během letu ale vesmírní turisté prožijí krátký stav bez tíže, což je pro mnohé mnohem větším zážitkem, než nějaká luxusní večeře s ochutnávkou vín v balónu jen 25 kilometrů nad zemským povrchem. Celý let trvá 90 minut. Poté, co se VSS Unity oddělí od mateřského letadla, začne strmě stoupat směr vesmír, a to rychlostí okolo Mach 3,5. Kýžené výšky pak stroj dosáhne zhruba po šedesáti sekundách. Cestující se následně mohou odpoutat od svých sedadel a zažít na vlastní kůži stav beztíže a rovněž se kochat dechberoucím výhledem ze 17 oken. VSS Unity nakonec přistane zpět na Zemi po vzoru legendárních amerických raketoplánů. V budoucnu by se vesmírní turisté mohli na svou vysněnou cestu vydávat i novou generací takového letounu, který aktuálně Virgin Galactic vyvíjí, stejně jako chce postavit i nové mateřské letadlo.

Autorský článek, další zdroj: The Sun

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod