Arktická válka za dveřmi? Na válčení v mrazivém prostoru se už cvičí speciální americká divize

 Vojenství 
13. června 2022 08:19 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Válka o Arktidu už potichu začala Depositphotos
Nejen v Indo-Pacifiku předvídají světoví vládci další válečný konflikt. Zatímco v této části Asie je logicky největší hrozbou Čína, o co vlastně půjde v oblasti Severního pólu?

Samozřejmě, že půjde zas a pouze o peníze. Díky globálnímu oteplování pomalu ale jistě roztávají ledovce v této oblasti a tak se pomalu, ale jistě okolí Akrtidy stává zajímavým územím z hlediska nerostného bohatství. Podle mezinárodního práva nemá sice na oblast okolo Severního pólu nárok žádná země, pět zemí je ale blízko, díky čemuž se mohou lidově řečeno roztahovat skoro až 400 kilometrů od svých vlastních břehů. Jde samozřejmě o Rusko a USA a také o Dánsko, Kanadu a Norsko.

Spojené státy zjevně očekávají, že o tamní nerostné bohatství se bude jednou bojovat a proto na Aljašce už pilně cvičí 11. výsadková divize, která si říká Artic Angels. Jen pro představu, divize má obvykle okolo 15 tisíc vojáků. Je ale rozdělena na několik brigád.

Američané to mají zjevně už velmi dobře promyšlené. Na Aljašku se přesouvají už některé brigády z Havaje a další svoje vojenské útvary rovněž začlení do arktické 11. divize. Některé brigády tak budou muset cvičit na zcela novém vojenském vybavení. Například na vrtulnících a také na technice, která je přímo určena pro pohyb a boj v extrémně nízkých teplotách.

Má to svoji logiku. 11. divize Arctic Angels bude cvičena na to, aby se dokázala pomocí výsadku i vrtulníků rozmístit po Arktidě a to na poměrně velké vzdálenosti, jinými slovy, vojáci dokáží rychle obsadit pořádný kus této zmrzlé krajiny. Vojenská taktika napovídá, že tato kombinace schopností plus vybavení dalších brigád pro provoz v nehostinném terénu dává Američanům možnost nejen rychle obsadit území, ale také ho po dlouhou dobu kontrolovat.

Americká armáda za tímto účelem také vyvíjí nové obrněné transportéry, které se hodí do velmi chladného počasí. Říká se jim Cold Weather, All Terrain Vehicles, tedy CATV. Mají využívat kloubové pásy, aby bez potíží a rychle jezdili ve sněhu.

A o co se jednou bude v Arktidě bojovat? Prakticky o všechno. Až ledy roztají, bude se zde moct těžit zlato, nikl, měď či uran. A o plynu a ropě ani nemluvě. Podle odhadů se tam nachází asi 13 procent světových zásob těchto komodit, které se ještě netěží. A něco podobného platí i pro oblast Severního moře, který Arktidu obklopuje. A až roztaje led, nebude lodní doprava žádný problém.

Není žádným tajemstvím, že tiché hádky o tuto oblast už začaly. Rusko si dělá svoje nároky a hodlá v oblasti dokonce vybudovat  vojenskou základnu a pozadu nechtějí zůstat ani další země v těsném sousedství Arktidy, tedy Kanada, Norsko a Dánsko. Jen Američané se dosud tak trochu drželi stranou, alespoň na oko. Ale to už teď tedy rozhodně neplatí. Další válka o peníze už zjevně začala.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod