Američané pouští do hry raketomety HIMARS. Umí toho hodně, včetně přesného zacílení na 70 kilometrů

 Vojenství 
05. června 2022 10:53 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Raketomety HIMARS dokáží vystřelit i taktickou balistickou střelu US Army / volný zdroj
Na Ukrajinu míří z USA raketomety HIMARS. Pro laiky naprosto neznámý systém, který toho ovšem hodně umí. Míří velmi přesně a dokáží zacílit jak na 200 metrů, tak i na 70 kilometrů.

Raketomety HIMARS jsou pojízdný systém, namontovaný na „náklaďákovém" podvozku. Má pancéřovanou kabinu, která chrání obsluhu raketometu a přesně pálí prakticky se všemi druhy raket MLRS. Kromě šesti naváděných raket MLRS může tento systém také odpálit jednu raketu ATACMS, což je taktická balistická střela.

Pálí i z bezprostřední blízkosti

Raketomety HIMARS lze použít několika možnými způsoby. Systém dokáže pálit i na velmi krátkou vzdálenost, armáda uvádí 200 metrů, takže dokáže účinně podporovat postup vlastní armády.

Raketomety ale dokáží přesně najít cíl i na dálku, konkrétně na 70 kilometrů. Tyto střely jsou tak přesné, že po zásahu cíle způsobí jen malé vedlejší poškození bezprostředního okolí. A díky svojí přesnosti se skvěle hodí také do bojů v mětském prostředí. Zjednodušeně řečeno, díky HIMARSům lze z města vytlačit nepřátelské jednotky.

Raketomety jsou zcela mobilní, mohou se libovolně přesouvat poměrně rychle po bojišti, i v městské zástavbě nebo postupovat společně s dalšími jednotkami. MLRS rakety mají GPS naváděný systém a po vypálení všech šesti raket lze systém velmi rychle dobít novými raketami.

Raketomety HIMARS byly vyvinuty už v devadesátých letech minulého století a jde vlastně o technologicky vyspělejší verzi starých raketometů M270. Vyrábí se od roku 2000 a některé verze raket vypálených z raketometů HIMARS mají dostřel až 300 kilometrů.

Další zdroj: US Army

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít