Po zuby ozbrojené monstrum z dob Sovětského svazu šlo ke dnu. Ukrajinci potopili křižník Moskva

 Vojenství 
16. dubna 2022 18:59 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Křižník Moskva byl vlajkovou lodí černomořské flotily Wikimedia Commons / Mil.ru, CC BY 4.0
Ukrajinská armáda zasadila dosud nejvýznamnější ránu okupujícímu Rusku, když svými raketami Neptun vážně poškodila vlajkovou loď černomořské flotily - křižník Moskva. Ten se později během pokusu o jeho odtažení do přístavu uprostřed masivní bouře potopil. Informovala o tom ruská agentura TASS.

Chlouba ruské černomořské flotily - křižník Moskva již leží na mořském dně. Tento raketový křižník z dob Sovětského svazu se potopil poté, co byl podle ukrajinského velení těžce poškozen raketami Neptun ukrajinské výroby. Vážně poškozené plavidlo se ruské lodě snažily odtáhnout do přístavu Sevastopol, ale velké poškození spolu se silnou bouří v regionu poslalo vlajkovou loď na mořské dno. 

Raketový křižník Moskva byl sice poměrně zastaralou, ale nejvíce vyzbrojenou lodí ruské černomořské flotily. Toto plavidlo bylo postaveno v loděnici v ukrajinském Mykolajivu a poprvé bylo spuštěno na vodu v roce 1982 pod názvem Slava, až později bylo přejmenováno na Moskva. Za dlouhou dobu své existence se účastnilo celé řady válečných operací, přičemž tou poslední bylo Ruské tažení v Sýrii. 

Mohutná palebná síla

Kromě až pětisetčlenné posádky byl křižník vyzbrojen obrovskou palebnou silou. Na lodi bylo umístěno až šestnáct raket dlouhého doletu a představoval tak velice silnou podporu pro nejrůznější operace. Jeho potopením se podle expertů výrazně snížila palebná síla okupujícího Ruska v bojích na pobřeží Černého moře.

Křižník Moskva byl vyzbrojen šestnácti odpalovacími systémy na bázi S-300 v námořní úpravě, naproti tomu hlavňová výzbroj byla u plavidla značně omezena. Moskva byla vyzbrojena dvojicí rychlopalných děl ráže 130 milimetrů a jedním rychlopalným kanónem, který sloužil jako obranný prostředek před letícími cíli, zejména pak raketami.

Dvě další lodě slouží dodnes

Stavba tohoto sovětského plavidla byla zahájena pod názvem Projekt 1164 Atlant, což představovalo typ plavidel pro hladinový boj s nepřátelskými loděmi. Později byly dokončeny ještě další dvě lodě stejné třídy. Tato dvě plavidla dodnes slouží v ruském námořnictvu jako Maršál Ustinov v Severomořské flotile a Varjag v Tichomořské flotile. Původně bylo plánováno dalších pět lodí tohoto typu. Stavba jedné z nich byla sice zahájena, projekt ale nebyl dokončen z důvodu rozpadu Sovětského svazu.

Zdroj: Česká Televize, Wikipedia

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum