Co je ruský obrněný vlak a jak je vyzbrojený

 Vojenství 
13. března 2022 15:14 / Mirka Malá
  21
📷
1 fotografie v galerii
Obrněné vlaky jsou snadným cílem dronů Depositphotos
Obrněný vlak rozhodně není žádnou novinkou. Armády po celém světě takové vlaky používají už dlouhá desetiletí. Problém ale je, že ten ruský se v současné době pohybuje po ukrajinském území.

Ruský vojenský vlak s ocelovým pancéřováním a vybavený protiletadlovými děly vjel na okupovanou Ukrajinu údajně na humanitární misi. Ale tomu skoro jistě nikdo nevěří.

Ruské obrněné vlaky

Rusko má v současné době čtyři obrněné vlaky. Jmenují se Bajkal, Amur, Terek a Don. Vlaky sice ruská armáda vyřadila po skončení druhé čečenské války, ale vrátila je do provozu v roce 2015. Podle nepotvrzených zpráv je vlak spatřený na okupované Ukrajině kombinací Bajkalu a Amuru. 

Ruské vlaky jsou vyzbrojeny dvěma páry protiletadlových děl ZU-23-2. Jde o dvouhlavňové 23milimetrové ručně ovládané protiletadlové dělo. ZU-23-2 zaměřuje pomocí docela staromódního kukátkového zaměřovače a postrádá moderní funkce, jako je noční vidění, stabilizace a laserový dálkoměr. Děla se pravděpodobně používají k ochraně vlaku před letadly a také před útoky ze země. Kromě děl jsou vlaky také typicky vybaveny tanky a bojovými vozidly pěchoty přivázanými k plochým železničním vozům pro extra palebnou sílu.

Rusko obvykle jezdí s jedním hlavním bojovým tankem T-62 a jedním bojovým vozidlem pěchoty BMP-2. T-62 je podle dnešních standardů zastaralý, ale má 115milimetrové hlavní dělo a kulomety v silně pancéřovaném balení. BMP-2 přidává 30milimetrový automatický kanón a protitankovou řízenou střelu Konkurs. 

Vlaky jsou silně pancéřované, s ocelovým plátováním pokrývajícím železniční vagóny, i když není jasné, jak silné pancéřování ve skutečnosti je. Pravděpodobně je to ale dost na to, aby nevadila střelba z ručních zbraní a možná i palba z 12,7 milimetru těžkého kulometu. Dodatečnou ochranu zajišťují elektronická rušící zařízení určená k zabránění výbuchu dálkově ovládaných bomb umístěných na železničních kolejích. 

Slabá místa obrněných vlaků

Tak to by napadlo jistě každého. Stačí zničit koleje a vlak je prakticky k ničemu. A proto lze předpokládat, že Ukrajinci brzy něco takového uskuteční. Také bezpilotní letouny s přesně naváděnými zbraněmi, jako je TB-2 Bayraktar, mohou napáchat vlaku velké škody. Pokud se tak stane, ruský obrněný vlak by pak uvízl na místě a nemohl by tam, ani zpět.

Zdroj: Popular Mechanics, Eurasian Times.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky