Letadla A-10 se chystají na Ukrajinu. Tyto stroje a jejich dělový systém by mohly brzy změnit poměr sil na Ukrajině

 Vojenství 
07. března 2022 17:00 / Mirka Malá
  537
📷
2 fotografie v galerii
A-10 jsou staré stroje s ohromnou palebnou silou US Air Force (volný zdroj foto)
Převod tří perutí letounů A-10 k ukrajinskému letectvu, to je to, oč tu nyní běží. Tato letadla a jejich dělový systém by mohly brzy změnit poměr sil na Ukrajině.

Letectvo Spojených států amerických má připravené postupy pro nasazení těchto strojů. Celý přesun do ukrajinského letectva by mohl být dokončen za několik dní po schválení Kongresem. Letoun A-10 navíc Američanům chybět nebude. Je k dispozici, protože USA chtějí vyřadit většinu 30 let staré flotily. Navíc letoun byl navržen pro provoz v Evropě, přeškolení pilotů by mělo být rychlé a poměrně jednoduché, takže vlastně je stačí jen přetřít na ukrajinské barvy a dodat potřebné stroje. To by se dalo udělat během dnů. 

Co je A-10 zač

Letadlo A-10 Thunderbolt II je jednomístný dvoumotorový proudový letoun pro přímou palebnou podporu jednotkám pozemních sil. Jinými slovy je to ničitel tanků, obrněných vozidel a dalších pozemních cílů. Rovněž může posloužit jako předsunutý průzkumník a navádět stíhačky na pozemní cíle.

Palebná síla

Ta je na tak starý stroj opravdu hodně velká. Má především 1× 30mm kanón GAU-8/A Avenger s 1350 náboji, 7 rotačními hlavněmi s kadencí kolem 4 tisíc nábojů za minutu, to podle druhu úpravy.

Ještě důležitější ale je, co všechno nese stroj pod svými křídly a trupem. Konkrétně pod křídly má 8 závěsů a pod trupem 3 závěsy na letecké pumy Mark 82, Mark 83, Mark 84, nebo popřípadě zápalnou bombu Mark 77, anebo ještě také kazetovou pumu BLU-1, BLU-27/B Rockeye II, BL755, CBU-52 a vyšší.

Zavěsit je možné také laserem naváděné bomby GBU-10 Paveway II a vyšší, nebo
rakety vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder, také rakety vzduch-země AGM-65 Maverick a neřízené rakety Hydra 70 mm.

A-10 mají také zajímavý dolet, který by na Ukrajině naprosto stačil, konkrétně něco málo přes 4 100 kilometrů. Jsou navíc pancéřované a mají neprůstřelná skla. Takže starý, ale skvělý stroj. Snad se tato letadla Američanům skutečně na Ukrajinu podaří dostat, a to co nejdříve.

Zdroj: Defense News, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod