Česká republika plánuje nákup dalších útočných vrtulníků Venom a Viper

 Vojenství 
22. března 2022 11:56 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Již objednané helikoptéry má česká armáda dostat v příštím roce Depositphotos
Důležitá informace, která se tak nějak ztratila mezi informacemi z Ukrajiny. Podle všeho ale česká armáda plánuje přikoupit další americké vrtulníky Venom.

Česká republika plánuje nákup dalších vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper pro svou armádu, protože ruská invaze na Ukrajinu ukázala, že stávající flotila země je podle ministryně obrany Jany Černochové nedostatečná, jak se píše v Defense News.

"Na ministerstvu obrany máme všechny předpoklady k tomu, abychom to ve výdajích na obranu co nejdříve dohnali,“ cituje Černochová prohlášení, které ministerstvo zveřejnilo o svém navýšeném rozpočtu.

12 vrtulníků už nestačí

Černochová na nedávné schůzce s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem diskutovala o zájmu ministerstva nakoupit další vrtulníky Bell Helicopters, protože se ukazuje, že 12 strojů, které česká armáda obdrží příští rok, je vzhledem k aktuální situaci nedostačujících.

Počet vrtulníků, které chce Česká republika získat, nebyl zveřejněn. Místní průmysloví pozorovatelé však očekávají, že Praha ke své první objednávce nakoupí dalších 12 helikoptér.

V roce 2019 se česká vláda rozhodla koupit osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři vrtulníky AH-1Z Viper se souvisejícím vybavením a službami v rámci obchodu v hodnotě asi 14,5 miliardy korun. Také čtěte: Modernizace vdechne šedesátiletým bombardérům B-52 nový život.

Zdroj: Defence News, News Hot Off The Press

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve