Američané tajně testovali hypersonickou střelu. Letěla rychlostí Mach 5

 Vojenství 
08. dubna 2022 12:39 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
HAWC je tajný program a neexistuje o něm moc informací Lockheed Martin / volný zdroj foto
V naprosté tichosti Američané v březnu otestovali svoji tajnou hypersonickou zbraň. Jde o Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a testování podle dostupných informací dopadlo výborně.

Test hypersonické zbraně HAWC se podle Defense News uskutečnil u západního amerického pobřeží. HAWC byla vypuštěna z bombardéru B-52, poté se spustil scramjetový motor a střela letěla rychlostí Mach 5.

Co je HAWC

Na tuto otázku zatím neexistuje moc odpovědí, protože Pentagon vede celý program HAWC jako přísně tajný. Ani nejvyšší dosažitelná rychlost střely nebyla veřejně odhalena, ministerstvo obrany pouze uvedlo, že překročilo Mach 5. Není ani jasné, jaký má střela dolet, z jakých letadel může být vypouštěna jakými hlavicemi je HAWC vybavena.

K dispozici je zatím pouze koncepční nákres hypersonické střely, který zveřejnil její výrobce Lockheed Martin. Jasné je rovněž to, že testovací střela použila scramjetový motor Aerojet Rocketdyne. Scramjety jsou zjednodušeně řečeno vzduch dýchající motory, které na rozdíl od tradičních leteckých motorů nasávají kyslík z okolního vzduchu nadzvukovou rychlostí. To výrazně zvyšuje množství kyslíku, které motor přijímá, a zvyšuje jeho tah.

Američané naopak odložili testování balistických raket

Zatímco testy hypersonické zbraně dostaly zelenou, testování mezikontinentální balistické střely Minuteman III bylo odloženo. Test, který se měl původně konat v březnu, byl přeložen na začátek dubna, ale následně byl znovu zrušen. Podle agenturních zpráv byly testy odloženy kvůli tomu, aby nedošlo k eskalaci napětí s Ruskem.

Nicméně testy balistických raket Minuteman III probíhají zhruba každých šest měsíců, přičemž poslední známý test je ze září 2021. Testy jsou pouze rutinní a jejich účelem je posoudit spolehlivost raket. Minutemany III jsou rozmístěny v odpalovacích silech z tvrzeného betonu po celém americkém západě a jsou nejrychlejšími a nejcitlivějšími zbraněmi v jaderném arzenálu USA.

Zdroj: Defense News, Popular Mechanics

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008