Levná střela z Polska dokáže hravě sestřelit nejmodernější ruskou stíhačku Su-35S za stamiliony

 Vojenství 
12. dubna 2022 17:39 / Lukáš Bauer
  6
📷
3 fotografie v galerii
Ruský nejmodernější stíhací letoun Su-35S byl sestřelen nad Ukrajinou Wikimedia Commons / Dmitriy Pichugin
Válka na ukrajině se od samého počátku nevyvíjí pro ruské okupační armády příliš dobře a přichází další drtivé zprávy. Jednou z nich je například sestřelení nejmodernější ruské stíhačky Suchoj Su-35S, kterých má Rusko jen několik desítek. Tento supermoderní stroj za desítky milionů dolarů byl navíc sestřelen polskou střelou za pětadvacet tisíc dolarů.

Ukrajinská armáda sdílela na sociálních sítích fotografie ukazující trosky víceúčelového bojového letounu Su-35S, oficiálně prvního tohoto stroje, který Rusko ztratilo ve válce na Ukrajině. Pro Rusko se jedná o další ránu od tvrdé protivzdušné obrany ukrajinské armády, zejména je-li pravdivé tvrzení japonského experta Takahašiho Kosukeho, který tvrdí, že letoun byl sestřelen levnou polskou raketou PIORUN, je s

Tato střela za 25 tisíc dolarů je v podstatě modernizací známého systému Grom. Jedná se o skupinu zbraní spadající do kategorie MANPAD, které jsou odpalovány převážně jedním vojákem z ručního odpalovače. Řízená střela kompletu Piorun má tělo o průměru 72 mm v jehož přední části je naváděcí hlavice se zdrojem a mechanikou. Bezprostředně za hlavicí je bojová nálož s předem vytvořeným fragmentačním pláštěm. 

Stejným typem protiletecké zbraně byl podle dostupných zpráv pravděpodobně také zničen jeden letoun Suchoj Su-24, nejméně jeden bitevní Suchoj Su-25 a jeden bitevní vrtulník Mil Mi-24. Nyní se na facebooku objevily ohořelé trosky nejmodernějšího ruského letounu Su-35S s rudou hvězdou na křídle, který se tak pravděpodobně stal další obětí tohoto levného polského systému.

Doposud Rusko během své invaze ztratilo nejméně 19 letadel, jak uvádí server Oryx Blog, který dokumentuje ruské ztráty ve válce s Ukrajinou. Fotografie tak skutečně potvrzují první zdokumentovanou ztrátu Su-35S, který je v kódu NATO známý jako „Flanker-E“. Tento letoun vznikl jako následovník těžkého stíhacího letounu Su-27 z dob studené války.

Robustní letoun s vyztuženým drakem pohánějí dva motory AL-41F-1S Saturn s vektorováním tahu, díky kterým dosahuje Su-35S maximální rychlosti  2,25 Mach (2756 km/h). Stroj je vybaven radarem Irbis, který dokáže detekovat nepřátelský letoun až na vzdálenost přes 300 kilometrů. Standardně je vyzbrojen čtyřmi raketami vzduch-vzduch. 

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47