Google odtajnil dříve rozostřená vojenská zařízení Ruska. Nyní jsou na mapách ve vysokém rozlišení

 Vojenství 
21. dubna 2022 07:50 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ruské lodě, základny z zbraně jsou zaostřené v Google mapách Google Earth
Google na svých mapách v uplynulém týdnu zpřístupnil ruská vojenská zařízení ve vysokém rozlišení. Na Google mapách tak lze nově najít snímky ruských základen, odpalovacích zařízení a rozmístění strategických vojenských zařízení. Informace zveřejnila v pondělí ukrajinská armáda.

Od pondělí minulého týdne lze na Google-Mapách najít detailní snímky ruských vojenských zařízení, která byla dříve na snímcích rozostřena. O této novince na svém twitterovém účtu informovaly ukrajinské ozbrojené síly. Na mapách si tak mohou uživatelé prohlédnout základny, zbraně, lodě a odpalovací zařízení raket v nebývalém detailu s rozlišením přibližně jeden pixel na 0,5 metru.

Mapy kromě zmíněných zařízení ukazují například letadlovou loď Admirál Kuzněcov, nebo sklad jaderných zbraní, který se nachází poblíž Murmansku. Stejně tak je možné si prohlédnout základnu v ruské exklávě Kaliningradu nebo ponorky poblíž Kamčatky. Záběry sice nemusí být již aktuální ale přesto se jedná o velice zajímavou podívanou.

Blokace Google

Není to poprvé, co aplikace Google pomáhá v boji proti ruské agresi na Ukrajině. Již v minulosti se stala aplikace Google Maps nástrojem pro vizualizaci bojových akcí na Ukrajině. Google se těmito kroky snaží napomáhat ve sledování postupu ruských jednotek a chránit civilisty.

Společnost Alphabet, která je majitelem Google před časem také reagovala na ruskou agresi tím, že začala bránit ruským státním médiím v získávání prostředků z reklamy ve vyhledávači a na Youtube. Později také přestala prodávat reklamní sdělení v Ruské federaci. Další kroky mimo reklamu podniká prostřednictvím platformy YouTube, kterou Kreml zatím na rozdíl od jiných západních internetových společností nezablokoval.

Ruská média 

Youtube také v prvních týdnech ruské invaze zablokoval všechny kanály spojené s ruskými státními médii. Na konci měsíce pak došlo i k zablokování kanálu ruské Státní dumy, kvůli porušení pravidel platformy. Duma následně reagovala varováním o zavedení protiopatření.

Zdroj: Washingtonpost, Hindustanweb

Témata: Google, mapa, loď, Rusko
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008