Robotické ponorky amerického námořnictva dostaly jméno Orca. Jsou to stejní zabijáci, jako skutečné kosatky

 Vojenství 
05. června 2022 08:38 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Není malá ani velká, ale velmi nebezpečná Boeing
Kosatka dravá je krásný kytovec, ne nadarmo se jí ale říká „velryba zabiják“. A podle jejich latinského názvu se jí také říká Orca. A tohle jméno dostaly také malé robotické ponorky amerického námořnictva .

Výběr jména není rozhodně náhodný.  Ponorky ponesou protilodní miny, které v tichosti nastraží na nepřítele a zase nepozorovaně zmizí. Kromě protilodních min má být na ponorkách i další vojenský materiál.

Co Orca umí

Orca je samozřejmě oproti ponorkám třídy Virginia malou ponorkou, ne ale zas tolik. Má obrovský nákladní prostor, do kterého se vejde spousta protilodních min a další výzbroje. Nákladová šachta je přes deset metrů dlouhá a ponorka je schopna klást miny přímo ze svého nákladového prostoru, stejně tak jako blíže nespecifikovaný další vojenský materiál.

Americké námořnictvo bude mít čtyři ponorky typu Orca, které budou nasazeny v ostré službě. Jde o dieselelektrickou ponorku, která váží 80 tun. Stroj nemá samozřejmě tzv. plachtu, tedy můstek s telekomunikačními nástroji, ale umí si v případě potřeby vysunout zabudované senzory tak, aby mohla komunikovat.

Další informace o ponorce si zatím americké námořnictvo nechává pro sebe. Přesto podle některých zdrojů má Orca i s nákladem asi 26 metrů délky, uveze zřejmě až 8 tun nákladu a kromě toho, že bude klást miny, by měla sloužit i pro elektronický boj.

Určit zatím nelze ani typ zbraní, jakými budou Orcy vybaveny. Spekuluje se, že Orcy budou vozit mobilní miny Mk 67 a rovněž nové ponorkové miny Hammerhead. Ta vznikla z protiponorkového torpéda Mk 54 a primárně má sloužit k likvidaci nebo alespoň zastavení nepřátelských ponorek. Ať tak či tak, jedno je jasné. Tyto bezposádkové ponorky budou primárně zaměřeny na tzv. minovou válku s tím, že budou mít pravděpodobně i nějaké další schopnosti, například pro již zmiňovaný elektronický boj.

Autorský článek, další zdroj: Forbes

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve