Další zvláštní čínská loď se zajímavým nákladem na palubě. Tentokrát jde o obrovské vznášedlo

 Vojenství 
02. června 2022 14:27 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Čína posílila svoji flotilu o další zajímavou loď Čínské ministerstvo obrany / volný zdroj
Čínské námořnictvo má podle oficiálních informací tamního ministerstva obrany další zajímavou loď. Není to tak dlouho, co jsme mohli vidět autonomní loď plnou autonomních dronů, tentokrát jde o přepravní loď s vojenským vznášedlem na palubě.

Toto obojživelné vznášedlo je prakticky výsadkový člun, známý pod označením Type 958. Trůni na palubě speciálně upravené přepravní lodi.

Podobnost čistě náhodná?

Tuto přepravní loď Číňané pojmenovali Yinmahu a vojenští odborníci se shodují, že je nápadně podobná jak přepravním lodím amerického námořnictva, tak těm japonským. Každopádně vychází z designu civilních přepravních lodí, jen je upravená pro vojenské účely.

Čínské ministerstvo obrany také oznámilo, že loď byla přidělena do služby Jižní flotily. Neuvedlo už ale, zda jde o jedinou takovou loď, nebo jich v čínských flotilách bude sloužit více.

Loď by měla měřit asi 175 metrů a měla by mít výtlak okolo 20 tisíc tun. To znamená, že nejde o nějak velkou loď. Přesto loď umožňuje rychlý výsadek početných vojenských skupin na ostrovy či pevninu.

Vznášedla, která má tato přepravní loď transportovat, jsou další zajímavou kapitolou. Vznášedla s označením Type 958 jsou původně ruská vznášedla s označením Zubr, pro která ovšem Ukrajina začala používat vlastní označení Type 958.

Čína od Ukrajiny koupila rovnou dva kusy s tím, že další si nechá postavit. Celkový domluvený počet ale není znám a ani není jasné, kolik jich už bylo postaveno. Vše se totiž zkomplikovalo po ruské anexi Krymu v roce 2014, protože právě v tamních docích Ukrajina vznášedla vyráběla. Čína po anexi navíc smlouvu převedla na Rusko a od té doby je o osudu těchto vznášedel minimum informací.

Americké zpravodajské zdroje nicméně tvrdí, že Čína má nejméně čtyři taková vznášedla, která mají na délku 55 metrů a unesou buď 3 tanky nebo až 500 vojáků. Čína disponuje také o něco větší, nicméně zatím civilní přepravní lodí. Lze ale předpokládat, že v případě válečného konfliktu by tato loď byla rychle převedena do vojenské služby.

Autorský článek, další zdroj: Defense News

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008