Ruské ponorky třídy Typhoon dodnes nahánějí hrůzu. Jsou největší, jaké kdy byly postaveny

 Vojenství 
14. května 2022 10:17 / Mirka Malá
  13
📷
3 fotografie v galerii
Třída Typhoon je největší ponorka, jaká kdy byla postavena Wikimedia Commons / Bellona Foundation
Filmoví fandové si určitě pamatují ponorku třídy Typhoon z velkofilmu Hon na Rudý říjen. Byla obrovská a velmi tichá. A neexistovala jen ve filmu. Je to sice už pár desetiletí, co tyto ponorky aktivně sloužily v ruské flotile, stále ale patří mezi největší, jaké kdy byly postaveny a možná si tento rekord ponechají navždy.

Abyste si toto monstrum dovedli vůbec představit, tak vězte, že ponorka je 180 metrů dlouhá a širší, než průměrný obytný dům. A úctyhodná je i výška. Ta dosahuje zhruba trojnásobku výšky průměrného domu.

Typhoony s balistickými střelami i saunou

Je zvykem, že na ponorkách nemá posádka zrovna velký komfort. Ale velikost ponorek třídy Typhoon nebo také Tajfun s kódovým označením Akula je zkrátka tak obrovská, že konstruktéři mohli myslet i na nějaký ten luxus. Typhoony tak uvezly mimo jiné 20 balistických střel RSM-52 a byly vybaveny soláriem, bazénem i saunou, uvádí Popular Mechanics.

První ponorka třídy Typhoon vstoupila do služby v roce 1981. Rusko postavilo celkem pět Typhoonů, ale dnes zůstává ve službě pouze ta první. Ponorka sloužila v období studené války a také jako testovací loď pro novou generaci ruských podmořských technologií a raket a byla také nápomocná při testování odpalované balistické střely Bulava. A protože je tedy stále v aktivní službě, je skutečně čeho se bát.

Ponorka nahání hrůzu nejen díky své velikosti, ale také díky svému designu. Její velitelská věž je umístěna za raketovými silami místo před nimi, což znamená, že sila jsou vždy vidět na jakékoliv fotografii ponorky. V již zmiňovaném filmu měla ponorka systém magnetohydrodynamického pohonu MHD. Tento pohonný systém dával lodi magickou schopnost prvního úderu. Měl být velmi tichý a ponorka tak mohla proklouznout nepozorovaně prakticky kamkoliv. Ve skutečnosti mají ponorky Typhoon dva jederné reaktory a dvě parní turbíny s generátory.

Poslednímu sloužícímu Typhoonu je nicméně už 40 let a  v podstatě má nárok na důchod. Sověti postavili tyto ponorky v době, kdy počítačová technologie nebyla zdaleka na takové technologické výši, jako dnes a rovněž balistické střely byly na rozdíl od těch dnešních veliké. Proto rozměry ponorky byly přizpůsobeny zejména obrovským střelám RSM-52. A to je důvod, proč dost možná už nikdy nebude postavena tak velká ponorka, jako je Typhoon.

Rusové mají Boreje

Dnes Rusko Typhoony nahrazuje novější generací raketových ponorek třídy Borej. Ty nesou 16 střel Bulava, které jsou o dost menší, než tehdejší rakety. A protože třída Borej je menší a prostorově efektivnější než třída Typhoon, určitě na těchto ponorkách nebude žádné wellness. Rusko plánuje postavit nejméně osm ponorek třídy Borej, některé zdroje ale uvádějí až 14 kusů, které mají sloužit v atlantické a tichomořské flotile.

Několik Borejů už vstoupilo do služby a jde o ponorky s tichým jaderným pohonem. Zda Rusko zvládne za současné situace postavit všechny ponorky této třídy, je ale otázkou.

Další zdroje: Popular Mechanics, Wikipedia

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve