Čína má novou ponorku, pravděpodobně s tryskovým motorem

 Vojenství 
19. května 2022 14:24 / Mirka Malá
  9
📷
2 fotografie v galerii
Ponorka typu 091 byla první čínskou ponorkou s jaderným pohonem Depositphotos
Americký satelit, údajně civilně, vyfotografoval v čínském suchém doku těleso, které nápadně připomíná novou čínskou ponorku třídy Shang. Jde zřejmě o nový typ 093B. Co je o něm dosud známo?

Typ 093B má být vylepšenou verzí ponorek Shang 093 s jaderným pohonem. Satelitní snímek okamžitě analyzovala společnost All Source a tvrdí, že jde o 110 metrů dlouhou ponorku. Na snímku je ale podle All Source zajímavý fakt, že ocas ponorky je zakrytý.

Ponorka s tryskovým pohonem

Vše totiž naznačuje tomu, že nová čínská ponorka bude mít tryskový pohon namísto zastaralého vrtulového pohonu. A dávalo by to velký smysl. Všechny modernější ponorky, které používají Spojené státy i další země, jež disponují ponorkovou flotilou, už na svých ponorkách tryskové pohony používají. Jsou totiž mnohem tišší a ponorka se tak hůře odposlouchává.

Čína používá ponorky třídy Shang už od roku 2002, kdy byly do provozu spuštěny první ponorky. Zjistit přesně, kolik jich Čína vlastně má, je problematické, ale americké armádní zdroje odhadují, že se může jednat asi o 10 ponorek. Ovšem stejné zdroje tvrdí, že ponorky jsou velmi hlučné, takže mohou být velmi snadno odhaleny a především by těžko podnikly nějaký útok nepozorovaně. Nová ponorka s tryskovým motorem tedy dává pro Čínu smysl, pokud chce být pod vodou konkurenceschopná.

Analýza satelitních snímků poskytla, ještě další informace o nové čínské ponorce. Má vertikální odpalovací sila zapuštěná do trupu pro útoky na pozemní cíle a protilodní řízené střely. I to je dnes nutností, protože modernější ponorky už vertikální odpalovací sila používají dávno.

Starší ponorky třídy Shang totiž střely odpalovaly přes torpédomety, což v reálu znamenalo, že ponorka nebyla schopna odpálit více jak šest střel najednou a navíc zůstala bez schopnosti bránit se v případě potřeby vystřelením torpéda proti nepřátelské lodi.

Zdá se tedy, že Čína díky novému typu 093B dohání svět a napříště se s jejími ponorkami bude muset počítat. Americké armádní zdroje příchod takové ponorky očekávaly už několik let, vzhledem k faktu, že starší typy třídy Shang byly jednoduše špatné.

Autorský článek, další zdroj: HI Sutton

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47