Budoucí tanky české armády: Leopard 2A7 má být především neprůstřelný

 Vojenství 
23. května 2022 11:34 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Leopardy mají silné modulární pancéřování Krauss-Maffei Wegmann / volný zdroj
Zatímco se česká armáda může v brzké době těšit na německé tanky Leopard 2, v budoucnu má dostat až čtyřicet jejich nejmodernějších verzí, konkrétně verzi 2A7. Jde o tanky, které mají vynikat především svojí neprůstřelností.

Leopard 2A7 je vlastně takový modulární tank od německé firmy KMW, takže do této verze lze fakticky modernizovat i starší verze, jako je Leopard 2. Verze 2A7 má hned několik důležitých vylepšení.

Silné pancéřování

Leopard 2A7 by měl být velmi odolný tank. Má totiž přídavné kompozitní pancéřování, které posiluje ochranu tanku proti velkému množství střel. Toto pancéřování je z nano-keramických materiálů a moderní slitiny titanu a oceli. To v praxi znamená, že tank je chráněn před tzv. RPG náboji. Ochrana podlahy zase chrání tank proti nášlapným minám a dalším výbušným zařízením.

Leopard disponuje dělem Rheinmetall 120 mm/L55, podobně jako je tomu u starších verzí tanku. Dělo má ale vylepšený dostřel a také lepší přesnost. A co je velmi důležité, dělo je možné naplnit prakticky veškerou municí, která se v používá v zemích NATO. A Leopard uveze až 42 takových nábojů. Na tankové věži je ještě kulomet ráže 12,7 mm a také koaxiální kulomet ráže 7,62 mm.

K moderní výbavě tanku patří také termovize na přední i zadní části tanku. A moderní technologie v Leopardu 2A7 poskytují také kamery, které vidí na velkou vzdálenost a rovněž tzv. systém řízení bojiště.

Důležitá je i motorová spolehlivost tanku. Leopard má přeplňovaný diesel MTU MB-873 Ka-501 s výkonem 1 500 koní, který se u starších verzí tanku už osvědčil jako spolehlivý. Tank tak může je rychlostí až 72 kilometrů v hodině a na jednu nádrž ujede až 450 kilometrů.

Nicméně i verze 2A7 už má svoje další různorodé modifikace, protože tanky Leopard lze neustále upragradovat. Existuje už například i verze 2A7A1, která navíc disponuje systémem aktivní ochrany Trophy, což je moderní izraelský systém.

Autorský článek, další zdroj: Army Technology.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod