Poslední rozlučka. Letadlová loď USS Kitty Hawk doplula do Texasu, kde z ní udělají haldu šrotu

 Vojenství 
10. června 2022 11:53 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
USS Kitty Hawk byla nejdéle sloužící letadlovou lodí s konvenčním pohonem US Navy / volný zdroj
Americká legendární letadlová loď USS Kitty Hawk má za sebou poslední plavbu. Doplula do Texasu, kde bude rozebrána a následně sešrotována. Kitty je veteránkou vietnamské i afghánské války a rovněž poslední letadlovou lodí s konvenčním pohonem.

Teď už tuto hrdinku válečných námořních operací nečeká nic dobrého. Bude to sice trvat asi rok a půl, ale Kitty bude kompletně rozebrána a co se nebude hodit k recyklaci, půjde do šrotu.

Kitty a její bohatá kariéra

Neměla sice jaderný pohon, jako současné moderní lodě, zažila toho ale opravdu hodně. A to Kitty ve skutečnosti ani v roce 1961 nezačínala jako letadlová loď, nýbrž coby útočná letadlová loď. Až v roce 1973 byla překlasifikována jako víceúčelová letadlová loď.

A tím také odstartovala její zářná kariéra. Ta také možná byla důvodem, proč Kitty, první ve své třídě letadlových lodí, nakonec sloužila nejdéle, až do roku 2009. V roce 1963 na své palubě například hostila tehdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho, a to během vojenské námořní přehlídky pro veřejnost i politiky u kalifornských břehů. Pak se vydala na cestu na svou japonskou základnu a cestou se posádka lodi dozvěděla, že na prezidenta Kennedyho byl spáchán atentát.

Od roku 1966 byla Kitty několikrát nasazena ve vietnamské válce. Domů do San Diega připlula vždy jen v souvislosti s nutnými opravami a hned se vracela zpět do jihovýchodní Asie. Právě tam také na své palubě přivítala další prominentní hosty, tentokrát z oblasti showbyznysu. Byli mezi nimi mino jiné Nancy Sinatra nebo spisovatel John Steinbeck. Kitty si odsloužila celou válku ve Vietnamu a v oblasti hlídkovala i po skončení tohoto dlouhého válečného konfliktu.

V roce 1984 zažila USS Kitty Hawk proslulou kuriózní nehodu, a to během plánovaného cvičení v Japonském moři. Sovětský svaz chtěl tehdy manévry sledovat zblízka, ale nepodařilo se. Hlídkující sovětská ponorka K-314 se po sovětsku, tedy chybně vynořila těsně před Kitty, ta ji nemohla vidět a došlo ke střetu. Kitty byla nárazem trochu poškozená, zatímco sovětská ponorka srážku šeredně odnesla.

V prosinci roku 1992 byla USS Kitty Hawk v čele koaličních sil při útoku na Írák. Ostatně v Perském zálivu se objevila už o několik týdnů dříve. Později ale byla nakonec odvelena znovu do Pacifiku a do Perského zálivu a jeho okolí se vrátila až v roce 1996.

Kitty byla, nebo vlastně ještě stále je, letadlová loď dlouhá téměř 326 metrů, s šířkou 86 metrů a výtlakem přes 83 tisíc tun. Kitty jezdila na čtyři parní turbíny a dokázala vyvinout maximální rychlost 61 kilometrů v hodině.

Na tuto legendární loď se vešlo 4582 členů posádky a na její palubu pro změnu až 90 letadel. A že jich za její kariéru na palubě bylo. Za celá ta desetiletí Kitty hostila mimo jiné jak malá letadla A-1 Skyraider a A-4 Skyhawk, i ta velká jako A-1 Vigilante a A-3 Skywarrior, stejně jako stíhačky protivzdušné obrany F-14 Tomcat nebo F/A18-Hornet. A uměla se také důsledně bránit. K tomu Kitty sloužily dvě odpalovací zařízení pro střely Sea Sparrow, dva protiraketové 20mm kanóny a rovněž devět kulometů s dlouhým dostřelem 12,7 mm a dva kulomety s krátkým dostřelem M-60.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47