Na soukromou vesmírnou stanici se bude létat jako na dovolenou do hotelu

 Technologie 
06. září 2022 14:14 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Privátní vesmírná stanice má začít fungovat už v roce 2027 Blue Origin / volný zdroj
Už jen pět let a je to tady. Jeff Bezos má se svou privátní vesmírnou stanicí velké plány a předpokládá, že se na ni bude létat jako na dovolenou do hotelu. Samozřejmě, že do hotelu s veškerým komfortem.

Pro běžné dovolenkáře, kteří každoročně jezdí autem do Chorvatska, to sice nebude, nicméně Bezosova soukromá vesmírná stanice, která dostala název Orbital Reef, má skutečně na své palubě od roku 2027 hostit nejen astronauty a vědce, ale také turisty.

Vše se bude odehrávat ve výšce okolo 500 kilometrů nad Zemí a rozhodně nejde o nějakou utopickou vizi. Dokonce samotná NASA už dala Bezosovi zelenou, a ten teď může začít vše připravovat na samotnou stavbu soukromé vesmírné stanice.

Orbital Reef ale nebude primárně vesmírným hotelem pro turisty. Poté, co skončí v roce 2031 Mezinárodní vesmírná stanice ISS, ji budou využívat i astronauti a dozajista tam budou probíhat i vědecké výzkumy, které jsou nyní doménou právě stařičké ISS. Ale nějaký ten prostor pro turisty se tam najde také.

Nutno ovšem dodat, že stanice Orbital Reef pojme celkem 10 lidí, takže pokud tam zrovna budou astronauti nebo nějaký vědecký tým, na samotné turisty už moc prostoru nebude. Lze tedy předpokládat, že se tam dostanou jen jednotky z nich. Ale Orbital Reef bude samozřejmě mnohem luxusnější, než je v současnosti ISS.

Technologie letí kupředu a z tohoto faktu budou těžit inženýři i při designu stavby stanice Orbital Reef. Její moduly budou v první řadě mnohem prostornější než ty na ISS a okna budou směřovat dolů k Zemi, takže výhled bude doslova exkluzivní. Ve výšce 500 kilometrů si turisté samozřejmě užijí i dostatek stavu beztíže. A to vše na 830 metrech čtverečních plochy. Mimochodem Orbital Reef tak bude provozována ve větší výšce, než ve které se dnes obvykle nachází ISS, což je okolo 400 kilometrů nad Zemí.

A co všechno tam tedy bude? Samozřejmostí je doprava tam a zpět a ubytování s veškerým komfortem. Interiér stanice bude velmi futuristický, a soudě podle vizualizací v ní, na rozdíl od ISS nikde nebudou trčet dráty. Profesionální a turistické moduly od sebe budou oddělené, takže na stanici bude rovněž dostatek soukromí. Bezos dokonce plánuje, že u stanice bude parkovat i jednomístné vesmírné vozidlo, které bude sloužit k turistickým výletům do vesmírného okolí.

"Jsme na prahu nejhlubší průmyslové revoluce v historii lidstva. Průmyslová revoluce poznamenaná přechodem od posledních 60 let vesmírného průzkumu k budoucnosti, kdy lidstvo rozšíří naše továrny a města do vesmíru. Nejde pouze o cestovní ruch, jde o odemknutí dalších velkých objevů pomocí mikrogravitačních továren, které postavíme pouhých 500 kilometrů nad zemským povrchem,“ řekl Tom Vice, generální ředitel dodavatelské společnosti Sierra Space. "Mikrogravitační továrny a služby poskytované stanicí Orbital Reef mají potenciál způsobit revoluci v každém odvětví a stát se hlavním přispěvatelem růstu do světových ekonomik."

Bezos má se svou stanicí zjevně velké plány. Chce posunout byznys do vesmíru, i když v roce 2027 na to bude zřejmě ještě brzy. A otázkou také je, kolik turistů, kromě pár boháčů a slavných osobností, si ubytování ve vesmíru bude moci dovolit. Přesto je stanice Orbital Reef jasným důkazem obrovského technologického pokroku, který lidstvo za poslední desetiletí udělalo. A i když je ISS dnes už stařičkou babičkou, bude Orbital Reef a další komerční vesmírné stanice jasným důkazem toho, jak daleko jsme se ve skutečnosti za několik dekád technologicky posunuli.

Autorský článek, další zdroj: The Sun

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?