Elektroauta Tesla špehují řidiče. Jejich videi z kokpitu se zaměstnanci automobilky dobře baví

 Auto-Moto 
14. dubna 2023 10:45 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Technologie nás připravují o soukromí dokonce i v autech Depositphotos
Fakt, že nás technologie jednoznačně připravují o soukromí, potvrzuje i nejnovější aférka s elektroauty od Tesly. Zaměstnanci automobilky se dobře baví videi, která zevnitř aut dostávají ze zabudovaných systémů přímo do svých počítačů.

To je samozřejmě jednodušší verze smutného příběhu o tom, že už nemáme soukromí ani ve vlastním autě. Všechno prasklo díky několika bývalým zaměstnancům Tesly, kteří agentuře Reuters prozradili, jako to v Tesle chodí. Podle nich byly soukromé kamerové záznamy, zachycené různými kamerami zabudovanými do modelů elektroaut Tesla, sdíleny mezi zaměstnanci pomocí interních chatovacích aplikací. Devět bývalých zaměstnanců uvedlo, že mezi lety 2019 a 2022 byly fotografie nebo krátká videa sdílena v automobilce mezi zaměstnanci prostřednictvím interního systému zpráv. A co hůř, často na videích byly zachyceny sexuální hrátky, jindy nadávky jiným řidičům nebo autonehody.

A jak je to možné? Pro videokamery, které jsou součástí výbavy vozů Tesla, platí to samé, co pro většinu sociálních sítí a mobilních aplikací. Uživatelé při jejich aktivaci udělují souhlasy se vším možným, protože většina z nich si nikdy poctivě nepřečte všechny podmínky používání. A to platí u elektroaut značky Tesla také. Jakmile řidič aktivuje infosystém, který je pochopitelně součástí vozu, automaticky bez povšimnutí uděluje souhlas ke stažení záznamů z videokamer v autě.

Aféra s vozy Tesla není až tak legrační, jak by se mohlo na první pohled zdát. Bývalí zaměstnanci vypověděli, že mnohdy se automobilkou šířila videa, která byla pro majitele vozu velmi ponižující. Například se jednalo o video, kdy řidič přišel k autu zcela nahý. Nebo autonehoda, které se zaměstnanci Tesly dost zasmáli. Tesla jedoucí vysokou rychlostí v obytné čtvrti srazila dítě jedoucí na kole. Nahrané záběry ukazovaly, jak dítě letí jedním směrem a kolo druhým. Video bylo sdíleno prostřednictvím soukromého chatu mezi lidmi v pobočce Tesly v Kalifornii. Zaměstnanci Tesly se bavili i videi psů a dalších vtipných situací, které ještě sami vylepšovali o zábavné titulky.

A nejde dokonce jen o záběry z kokpitu auta, kde řidiči často provádějí řadu soukromých věcí. Kamery vozu dokonce dokáží zmapovat garáž majitele vozu, takže takového videa by se dalo i snadno zneužít, pokud by v garáži bylo něco cenného. To všechno se děje i přes fakt, že v článku o ochraně osobních údajů zákazníků společnosti Tesla se uvádí, že její kamerové záznamy zůstanou anonymní a nebudou spojeny s konkrétním vozidlem nebo jeho vlastníkem. Bývalí zaměstnanci však potvrdili, že počítačový program automobilky snadno spojí záznamy z videokamer vozu s jeho majitelem nebo řidičem.

Kauza s vozy Tesla je tak velkým varováním pro všechny současné i budoucí uživatele elektrických vozů. I když se sama automobilka k této kauze nevyjádřila, lze očekávat, že u elektroaut jiných výrobců to nebude jiné. A s největší pravděpodobností to nebude o moc lepší ani u vozů s vyšší výbavou, kde je tzv. konektivita na vysoké úrovni. Konektivita totiž neznamená pouze připojení vozu na wifi nebo propojení s řidičovým mobilem. Ona sporná konektivita, o které je tady řeč, totiž především propojuje auto s dalšími systémy a zařízeními mimo vozidlo, a to je, jak ukazuje kauza Tesla, do budoucna velký problém.

Autorský článek, další zdroj: The Verge

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008