Není to tank, ale funguje jako tank. Američané mají nové lehké tankové vozidlo

 Vojenství 
05. července 2022 07:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Je lehký a vypadá jako tank. Nemá ale pancéřování, tak to tank není US Army / volný zdroj
Odborně vzato, to skutečně není tank, i když tak na první pohled vypadá a navíc tak taky funguje. Přesto má nové americké lehké tankové vozidlo primárně úplně jiné funkce.

Pro americkou armádu do bude zjednodušeně řečeno první lehký tank po padesáti letech. Proto taky taková sláva. Jmenuje se MPF – Mobile Protected Firepower a bude sloužit u pěchotních a výsadkových jednotek, které tak budou o poznání nebezpečnější.

A co je vlastně MPF zač, když to není tank, ale vlastně to je tank? Má přeci také tankovou věž a na ní hlavní kanón M35 ráže 105 mm a také koaxiální kulomet ráže 7,62 mm. Systém řízení palby funguje úplně stejně jako na hlavním americkém tanku M1 Abrams. MPF má pásový podvozek odvozený od britského průzkumného vozidla Ajax.

MPF budou plnit různorodé mise, a proto plně zapadají do amerických plánů na přeměnu beztankových výsadkových sil, lehké pěchoty, a dokonce i horských divizí na nové divize s názvem Joint Forcible Entry. Každá taková divize tedy bude v budoucnu disponovat 42 MPF.

A proč MPF tedy vlastně není tank, když tak vypadá i funguje? Především proto, že není pancéřovaný, takže do nějaké tankové bitvy se rozhodně nehodí. Místo toho je dostatečně lehký a mrštný na to, aby o hodně zvýšil palebnou sílu pěchoty, a dokonce i výsadkových jednotek.

Americká armáda jako hlavní tank používá dobře známé Abramsy, které váží 68 tun a jsou samozřejmě dokonale pancéřované. Jenomže oproti MPF jsou zase těžké a méně obratné a navíc jejich transport je samozřejmě komplikovanější. Naproti tomu MPF bude možné snadno přepravit kamkoliv na světě a navíc pravděpodobně dokáží na zemi přistát i na padáku.

MPF tak bude například pěchotě nebo výsadku pomáhat s ničením bunkrů a lehkých bojových vozidel, ale zvládne svým kanónem zničit i tank. Nicméně, jak už bylo řečeno, kvůli absenci pancéřování je snadno zničitelný nepřátelskými tanky.

Američané se zjevně chystají na novou válku, protože chtějí mít až přes 500 kusů MPF. Ty první by měly být nasazeny dokonce už v roce 2025. I tak to ale bude poměrně malé číslo oproti tomu, kolika tanky Abrams americká armáda disponuje. Podle dostupných informací jich má ve službě neuvěřitelné číslo – téměř 6 tisíc kusů. Převažuje varianta tanku M1A1, zatímco verzí M1A2 by měla aktuálně sloužit asi "jen" půldruhá tisícovka kusů.

Jejich přeprava po světě je ale náročná. Do běžných transportních letadel, které americká armáda používá, se vejde pouze jeden tank Abrams. Při použití letounu C-5 může armáda do stroje naložit tanky dva, což také není příliš efektivní. Přeprava většího množství Abramsů je zdlouhavá a také velmi drahá. I to je důvod, proč se zrodil MPF.

Autorský článek, další zdroj: Defense News

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008