Kvadrokoptéra nahrazuje periskop. Z ponorek bude možné vypouštět autonomní průzkumné drony

 Vojenství 
13. června 2022 10:51 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dron v kapsli ponorka vypustí ponořena hluboko pod hladinou Spear UAV / volný zdroj
Říká se tomu kvadrokoptéra a v podstatě nahrazuje periskop, což je dosud jediné zařízení, díky kterému může ponorka vidět, co se děje nad hladinou. Jenomže to se musí opravdu hodně vynořit těsně pod hladinu a to je nebezpečné.

Kvadrokoptéra Ninox 103 UW Sub-to-Air je poměrně velkým zlepšovákem. Ponorka ponořená hluboko pod hladinou ji dokáže vypustit do vody a dron se potom místo ní podívá, co se děje nad hladinou v jejím okolí.

Námořnictvo drony, které by ponorkám mapovaly okolí nad hladinou vyvíjí už dlouhé roky. Fakt, že ponorka sice může plout v utajení, ale prakticky nic nevidí, je potřeba změnit. Žádný z dosavadních dronů ale nevyhovoval. A tato malá kvadrokoptéra je proto přelomovým okamžikem.

Kvadrokoptéra Ninox 103 funguje tak, že je uložena v kapsli. Tu ponorka vypustí ze svých útrob hluboko pod vodou, kapsle si sama vyplave na hladinu a tam čeká, až dostane povel k rozbalení. Takto dokonce dokáže čekat celých 24 hodin.

Když se kapsle na povel rozbalí, kvadrokoptéra vzlétne. Může buď zůstat na místě a pozorovat okolí z jednoho bodu, nebo může uletět až deset kilometrů. Fungovat dokáže celých 45 minut. Tato námořní hračička je lehoučká, váží jen jedno kilo a především má poměrně sofistikované maskování. Má totiž nízký akustický, tepelný a vizuální podpis a je také vybavena elektrooptickými a infračervenými senzory pro průzkum a je samozřejmě vybavena zpravodajskou elektronikou. Dokonce i samotná komunikace s mateřskou ponorkou či dalšími vojenskými plavidly nebo pozemním velitelstvím je zašifrovaná.

Kvadrokoptéra Ninox 103 UW Sub-to-Air je vůbec prvním průzkumným dronem na světě, který je schopný startu přímo z ponorky pod vodou. A proto je o něj velký zájem. Zvyšuje totiž bezpečnost samotných ponorek, které potřebují zůstat hluboko pod hladinou v utajení. Podle společnosti Spear jde ale o první, i když již dokonale otestovanou verzi takové kvadrokoptéry. Firma má v úmyslu svůj projekt neustále vylepšovat.

Odzvonilo tak periskopům? Na moři se používají od dob, co byly postaveny první ponorky. Jde vlastně o takovou optickou soustavu zrcadel a čoček, které jsou v periskopu poskládány tak, aby dohromady vytvořily ucelený obraz. Jak už bylo řečeno, ponorky se musí vynořit těsně pod hladinu, když potřebují použít periskop, aby si zkontrolovaly svoje okolí. A v takové chvíli jsou velmi zranitelné. Jsou totiž v takové chvíli nejen viditelné z letadel, ale i detekovatelné elektronickými nástroji. Přechod na drony typu kvadrokoptéry, kterou lze snadno nad hladinu dostat z hlubokého ponoru, bude zjevně budoucností moderních ponorek.

Může se totiž také stát, že při použití periskopu může dojít k jeho poškození. Takových případů sice není mnoho, ale například v roce 2013 se v Perském zálivu vynořila americká ponorka těsně pod hladinu, aby použila periskop, ten ale při svém vysunutí narazil do lodi plující těsně vedle ponorky. V roce 2020 zase ruská ponorka při pokusu o vynoření do periskopové hloubky svými periskopy zachytila o vlečné sonary lodi britského námořnictva.

Autorský článek, další zdroj: New Atlas

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47