Americké letectvo dostane nové létající rušičky nepřátelské komunikace

 Letectví 
21. října 2021 09:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Byznysová letadla ponesou technologie pro elektronický boj BAE Systems
První nový letoun elektronického boje EC-37B Compass Call nedávno uskutečnil svůj první let, jak oznámila ve středu dodavatelská společnost L3Harris.

Na rozdíl od nákupu nových letadel se americké letectvo rozhodlo modernizovat svoji stárnoucí flotilu letadel Compass Call tak, že ze svých starších letadel EC-130H odstraní sofistikované systémy elektronického boje a začlení je do nových obchodních letadel Gulfstream G550. 

Stroje budou především rušit nepřátelskou komunikaci

Modely EC-37B budou vybaveny dalšími technologiemi, které mají narušit nepřátelské senzory a komunikační zařízení. Aktualizace schopnosti EW služby je zásadní pro koncepci válčení All Domain Operations, kterou Pentagon podporuje. Dodávka prvního EC-37B by mohla proběhnout již v prosinci roku 2022. Tisková zpráva společnosti L3Harris informovala o podrobnostech letu a uvedla pouze to, že k němu došlo v nejmenovaném stroji Gulfstream, na kterém společnost provádí potřebné úpravy.

Během životnosti programu firma pro americké letectvo postaví 10 bojově kódovaných EC-37B a jedno cvičné letadlo. Podle rozpočtových dokumentů bylo pořízeno šest strojů G550. Prvních pět letadel bude vybaveno pro základní řady 3, což je koncept, který kombinuje systémy z EC-130H s novou technologií. Šestý model EC-37B obdrží výbavu základní řady 4, která představí architekturu otevřených systémů, jež umožní v případě potřeby připojit nové užitečné zatížení EW do letadla.

Staré stroje čeká důchod

Nové Gulfstreamy G550 letectvu také nabízejí vyšší rychlost a dosah ve srovnání s původním letounem EC-130H.  Ačkoli není EC-130H v seznamu letectva nejchytřejším letounem, během 40 let provozu hrál hlavní roli v boji a od roku 2002 byl nepřetržitě nasazován na podporu amerického centrálního velení.

Americké letectvo dosud provozuje flotilu 14 starších EC-130H, z nichž pět už podle informací letectva odešlo do důchodu. Další dva stroje to čeká už příští rok, jakmile do vzduchu vzlétne první plnohodnotná náhrada. Dále čtěte: Letečtí inženýři pracují na tom, aby stíhačky byly téměř neslyšitelné. Armáda testuje tišší motory.

Zdroj: Breaking Defence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?