Držitelem nejprestižnějšího titulu v automobilové branži je Peugeot 208

 Auto-Moto 
08. listopadu 2020 10:15 / Ema Maxová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Za nejprestižnější je v automobilové branži považován titul Evropské Auto roku Peugeot
Anket hodnotících automobilové novinky je celá řada. Když pak přijde na trh model, který se mimořádně povede, často vyhrává, co se dá, a za svoji produktovou kariéru může nastřádat opravdovou sbírku ocenění z různých zemí a různých soutěží.

Za nejprestižnější je v automobilové branži považován titul Auto roku, řekněme spíše Evropské Auto roku, protože Auto roku si může každá země zvolit své. Evropské je však jen jedno. Tím letošním se v březnu stal Peugeot 208. Předání cen proběhlo zvláštním a dosud nevídaným způsobem: před prázdným sálem. Dá se však říci, že nám časem tento způsob vyhlašování docela zdomácněl a už nám tak bizarní nepřijde.

Letošní vítěz ankety, malý šikovný a stylový Peugeot 208, si nepochybně vítězství v prestižní anketě zasloužil. Porota složená z 60 novinářů evropského motoristického tisku ocenila hlavně nabídku motorů, ze které si zákazníci mohou vybrat mezi elektrickým, benzínovým a naftovým pohonem. Další body si připsal za odvážný design a vyspělé technologie, kterými se může rovnat vozům mnohem vyšších segmentů. 

Zatímco Auto roku volí porotci z různých evropských zemí, „Auto Europa“ se volí v Itálii a porota je tudíž složená z Italů. Na rozdíl od Auta roku, v Auto Europa nevolí jen novináři, ale také porota složená z osobností ovlivňujících veřejné mínění a porota složená ze zástupců veřejnosti. Kandidovat mohou výhradně nově uvedené vozy vyráběné a prodávané na evropském kontinentu. V anketě Auto Europa letos vyhrál také Peugeot. Shodou okolností velmi podobný Autu roku, Peugeotu 208, jeho jméno má však o nulu víc. Jedná se o malé SUV Peugeot 2008 a podobnost se svým bratrem potvrzuje i fakt, že oba vozy používají stejnou platformu.

Další mezinárodně známou anketou hodnotící nové vozy je What Car?. Tu vyhlašuje britský časopis stejného jména. Letos poprvé přidali kategorii Malý elektromobil roku a tu opět vyhrál Peugeot 208. A aby toho nebylo málo, každoročně se vyhlašuje i anketa Auto Best, kde volí nejlepší novinku roku zástupci vybraných evropských zemí. Výsledek bude znám až v prosinci, ale zmíněný Peugeot 2008, tedy Auto Europa, je ve finále, a má tedy velkou naději na vítězství. 

Malé Peugeoty 208 a 2008 jsou tedy typickými povedenými auty, které při svém uvedení na trh sbírají všechna možná ocenění. Pokud máte zmatek v tom, který model získal jakou cenu, moc vám to neulehčíme informací, že Peugeot 2008 se navíc dostal na seznam nominovaných vozů pro anketu Evropské Auto roku 2021.

Kromě anket posuzujících vůz jako celek tu máme ještě další soutěž celosvětového významu, a to Red Dot Design Award. Ta odměňuje tituly automobily jen na základě jejich designu. A povedené malé Peugeoty u toho nemohly chybět. Odvezly si vítězství v kategorii „Product Design“. 

Zkrátka platí, co bylo řečeno v úvodu, když se nějaký model mimořádně povede, nasbírá si ocenění celou sbírku. Máte-li v garáži jednoho z těchto úspěšných Peugeotů, připravte mu na jeho trofeje pořádnou vitrínu. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod