Jak nejlépe připravit auto na zimu a na co určitě nezapomenout

 Auto-Moto 
07. listopadu 2020 11:11 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pořádnou přípravou na zimu pomůžete autu i sobě Pexels
Jelikož se zima kvapem blíží, je dobré připravit na ni i vaše auto. To totiž dostává v zimě pořádně zabrat, důkladnou přípravou mu však značně ulehčíte a sami se vyvarujete situaci, kdy například ráno nenastartujete.

Na zimu je potřeba připravit i váš vůz. Jízda v tomto období je diametrálně odlišná od jízdy v létě, a tak by se měl každý řidič náležitě připravit. Přestože je příprava auta na zimu značně individuální a je třeba ji přizpůsobit například stáří a stavu vozidla, několik základních kroků by měl podniknout každý.

Vhodné zimní obutí

Snad každý řidič před zimou řeší přezutí na zimní gumy. Ještě než koupíte novou sadu, zkuste zkontrolovat loňské gumy. Pokud se hloubka jejich dezénu blíží k hraniční hodnotě čtyř milimetrů, tak s nákupem nových gum neváhejte.

Ošetřete karoserii

Ať už máte nový či ojetý vůz, jeho lak a karoserie dostane přes zimu pořádně zabrat. Proto raději před zimou nechejte auto pořádně vyčistit a navoskovat a pokud najdete v laku nějaké ty dírky například od drobných kamínků, raději je ještě před příchodem zimy opravte.

Hladký start i při mrazivém ránu

Pokud nechcete řešit nepříjemnou situaci, že v mrazivém ránu nenastartujete, zaměřte se také na akumulátor, svíčky a žhavení. Pro základní kontrolu akumulátoru se podívejte, zda nejsou jeho kabely a konektory zoxidované či rezavé. Zkontrolovat můžete také napětí baterie. Nejlépe jeho kondici ale zkontrolujete zátěžovým testem, který si můžete nechat udělat v servisu.

Co se svíček týče, tak ty by se u zážehových motorů měly měnit přibližně po ujetí třiceti tisíc kilometrů. Pokud se tento okamžik blíží, tak svíčky raději vyměňte ještě před zimou. Zapalovací kabely je pak dobré vyměnit po deseti letech. Obzvlášť v případě, že máte starší auto, je dobré si je nechat zkontrolovat v servise. U vznětových motorů je signálem pro výměnu žhavicí svíčky okamžik, kdy se po nastartování objeví oblak černého kouře. Výměnu svíček vzhledem k náročnosti raději přenechte odborníkům.

Zimní kapaliny

Zapomínat byste neměli také na zimní kapaliny. Moderní oleje sice zůstávají krásně tekuté i při nízkých teplotách, to platí ale jen ve chvíli, kdy olej pravidelně kontrolujete a měníte. Pokud je tedy výměna oleje na spadnutí, vrhněte se na ni také raději ještě před zimou.

Pokud do chladicího okruhu doléváte destilovanou vodu, protože vám netěsní chladič či hadice, myslete na to, že tím snižujete koncentraci chladicí kapaliny, což může vyústit až v její zamrzání. Před zimou tak pro jistotu pomocí hustoměru zkontrolujte, jakou teplotu zamrzání aktuálně má. Měla by se pohybovat v rozmezí od minus třiceti do minus dvaceti stupňů Celsia.

Nutné je také dolít do ostřikovačů zimní směs. Tento krok je také dobré nepodcenit, protože letní kapalina vám může v zimě zamrznout. Ale pozor, není také dobré používat zimní směs i v létě, protože ta vám z čelního skla nesmyje zaschlý hmyz.

Doplňková výbava

Připravte se na zimu také drobnostmi, které vám ale mohou užívání auta značně zpříjemnit. Základem by měla být dobrá škrabka na sklo a smetáček. Pokud tím vaše auto trpí, pořiďte raději i rozmrazovač zámků. Pokud navíc žijete v horské oblasti, kde mohou být podmínky opravdu extrémní, doplňte výbavu ještě o lopatku a sněhové řetězy. Jak správně auto před jízdou rozmrazit, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve