Nejprodávanější SUV dostalo nový kabát. A hodně slušivý

 Auto-Moto 
04. září 2020 18:20 / Ema Maxová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Výraz nového vozu je drsnější, ale to určitě není na škodu Peugeot
Snad žádná automobilová kategorie neroste tak rychle a tak dlouho jako právě „esúvéčka“. Důvodů je hned několik: jsou praktická, moderní, bezpečná a reprezentativní, zvyšují tedy status svého majitele. Pravdou také je, že klienti těchto vozů patří k nejnáročnějším. Stále chtějí novinky, nový design, nové technologie, nové motorizace… Výrobci automobilů si tak své klienty musí hýčkat.

V segmentu SUV proto stále dochází k různým modernizacím. Jedna velká se objevila u lídra evropského trhu kompaktních SUV, Peugeotu 3008.

Od uvedení SUV Peugeot 3008 na trh, na konci roku 2016, neuběhlo moc času. Korunovaci titulem Auto roku 2017 mají mnozí z nás ještě v živé paměti. Přesto už se za pouhé tři roky prodalo skoro milion kusů tohoto modelu a designéři už dávno začali pracovat na jeho faceliftu. Před několika dny veřejnosti ukázali novou podobu vozu. Je třeba říci, že facelift se mimořádně povedl.

Často modernizaci vozu v polovině jeho produktového cyklu, neboli facelift, skoro nepoznáte. Vůz „před“ a „po“ vypadá téměř identicky. Někdy se jen změní tvar světel, někdy se přidá nový prvek výbavy. Modernizovaný Peugeot 3008 ovšem působí jako úplně jiné auto. 

Obměnou prošla zadní Full LED světla a změnil se i vzhled přední části. Přibyly nové odstíny karoserie a stylový designový set „Black Pack“. Objevily se také nové prvky výbavy. Například Night vision, neboli noční vidění, což je v segmentu kompaktních SUV unikum. Tento systém najdete jen v prémiových kategoriích vozů. Poskytne vám vidění nočního dravce. Za pomoci infračervené kamery totiž umí rozpoznat osoby a zvířata před vozem ve tmě nebo v podmínkách s nízkou viditelností. Systém funguje na dálku až 200–250 m, tedy více než dosah potkávacích světel, infračervené záběry zobrazuje na digitálním přístrojovém panelu v zorném poli řidiče. 

Největší změny, které facelift přinesl, ovšem uvidíte zvenku, a to na první pohled. Zcela nová bezrámová maska chladiče přináší reprezentativnější styl, současně si zachovává ladný vzhled. Vše je spojeno do jednoho krásného celku. Pro zvýraznění sportovního charakteru vozu byly do nového nárazníku integrovány lesklé boční černé mřížky sání a lakovaný chránič prahu. Přepracovány byly i přední LED světlomety, které jsou agresivnější, a jejich pohled je přímo uhrančivý. Navazují na ně zalomená světla pro denní svícení s  chromovou špičkou. Tento světelný podpis připomínající šavlozubého tygra najdete už u čtyř nedávno uvedených modelů značky Peugeot: 508, 508 SW, 208 a 2008. Je to tedy styl, který značka přijala za svůj a vyjadřuje její současný designérský směr.

Pokud vás překvapí absence mlhovek, vězte, že mlhovky už nejsou potřeba. Nahradila je totiž funkce „Foggy Mode“ ve Full LED světlometech. Ta způsobí, že se při zapnutých zadních mlhových světlech rozsvítí potkávací světla se sníženou intenzitou.

Pozornost si zaslouží i zadní světla. Ta používají kompletně Full LED technologii, a to včetně couvacích světel. Mají tvar 3D lvích drápů. Směrovky používají posuv světla. To znamená, že blinkr nebliká, ale světlo jezdí ze strany na stranu, což je efektní a působí to velice prémiově.

V motorech k žádné radikální změně nedošlo. Tu si zřejmě Peugeot nechá až na uvedení nové generace. Faceliftovaný Peugeot 3008 je tak k dispozici jako benzínový tříválec o objemu 1,2 l, čtyřválec 1,6 l, dále jako dieselový čtyřválec 1,5 l a konečně i jako plug-in hybrid buď jako předokolka s výkonem 225 koní, nebo jako čtyřkolka s rovnými 300 koňmi pod kapotou. 

Na nový Peugeot 3008 se můžete těšit už na konci letošního roku, kdy by měl dorazit na evropský trh.

Témata: Peugeot, auto, moto,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve