Nová technologie zabije koronavirus v kabině auta horkem

 Auto-Moto 
31. května 2020 10:16 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Automobilka bude ve svých vozech zabíjet koronavirus horkem Depositphotos
Jedna z amerických automobilek přišla s nápadem, jak bojovat novými technologiemi proti koronaviru. Použila k tomu aktualizaci stávajícího softwaru, který obvykle montuje do aut užívaných policií.

Software umožňuje používat systém klimatizace ke zvýšení teploty v kabině na 133 stupňů Celsia po dobu 15 minut, což spolehlivě zabije jakýkoli virus uvnitř auta.

Tento nápad má skutečně velkou úspěšnost

Automobilka už svůj vylepšený software otestovala a zjistila, že tento systém dokáže snížit koncentrace přítomného viru v kabině auta až o 99 procent.

Software je ovšem kompatibilní zatím jen s vybranými modely SUV. Nicméně software je možné aktivovat buď tlačítky na volantu, nebo přes mobilní telefon. Jakmile je systém zapnutý, je pochopitelně nutné na 15 minut opustit vozidlo. Po návratu má řidič ale téměř stoprocentní jistotu, že je jeho vůz bez virů.

Nová technologie je zatím ale nedostupná

Tento software je rovněž bezpečný. Externí světelný signál i zprávy na sdruženém panelu řidiči signalizují, že je v provozu, a kabina se po dokončení topné relace vrátí na bezpečnou teplotu.

Automobilka už tuto novou technologii začala používat ve svých vozech amerických policejních složek NYPD a LAPD a nyní ji zpřístupňuje pro policejní orgány v celé zemi.  V současné době ji ale neplánuje nabízet v žádném modelu pro běžné spotřebitele.

Je ovšem možné, že brzy s podobnou technologií přijdou i další automobilky a začnou ji nabízet například jako příplatkovou výbavu nových vozů. Faktem je, že by tato technologie mohla do jisté míry šíření virů zabránit.

Automobilky ale musejí zvážit, zda by se do budoucna vůbec něco takového v nabídce spotřebitelských vozů vyplatilo, zvlášť ve chvíli, kdy se prodej nových vozů kvůli pandemii prakticky zastavil. Dále čtěte: Co dělat, když vás vaše hybridní nebo elektrické auto nechá ve štychu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod