Jak vyčistit auto, aby se snížilo riziko expozice COVID-19

 Auto-Moto 
23. dubna 2020 10:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Auto je potřeba dezinfikovat pravidelně Depositphotos
Všichni se snažíme přizpůsobit životu během koronavirové pandemie, což znamená, že rovněž častěji myjeme a čistíme jak naše ruce, tak naše domovy. Ale to samé platí i pro naše auta.

Autem nyní zcela určitě jezdíme méně než obvykle, takže mnozí snadno přehlédli fakt, že i auto se může stát kontaminovaným místem. 

Interiér vozidla přesto vyžaduje správné čištění, aby se snížilo riziko vystavení vaší rodiny nákaze koronavirem, zejména pokud jej stále využíváte k nezbytným cestám do práce, obchodu s potravinami nebo k lékaři.

Přitom se při jízdě autěm dotýkáme nejen volantu, ale i kliky dveří, řadicí páky, ovládání oken a rádia, navigace či klimatizace. A ty je třeba dezinfikovat.

Volant je nejšpinavější částí vozu

Věnujte největší pozornost vašemu volantu, protože právě na něm se schovává řada bakterií. Proto ho pravidelně dezinfikujte, minimálně alespoň po jízdě.

Na většinu povrchů uvnitř interiéru aut můžete použít dezinfekční sprej nebo utěrky, ale ujistěte se, že je necháte působit správně podle návodu, abyste měli jistotu, že jste viry a bakterie skutečně eliminovali. Proto také volant nikdy nedezinfikujte těsně před jízdou, protože pak by viry a bakterie zcela určitě na volantu částečně zůstaly. Pokud dezinfekční prostředky nemáte, použijte klasiku v podobě vody a mýdla.

Na čalounění nepoužívejte tvrdé chemikálie

Při čištění sedaček vašeho auta rozhodně nepoužívejte bělidlo nebo peroxid vodíku, těmi byste sedačky nenávratně poškodili. Použijte raději běžné prostředky na čištění čalounění, kterých je v drogeriích dostatek.

Dotykové displeje vyžadují zvláštní pozornost

Dotykové obrazovky ve vašem autě vyžadují zvláštní péči. U všech dotykových displejů použijte hadřík z mikrovlákna navlhčený čisticím prostředkem, klidně ho malinko navlhčete opět ve vodě s mýdlem.

Prostory svého vozu takto čistěte pravidelně, samozřejmě v závislosti na tom, jak často s ním v současné době koronavirové jezdíte. A raději se vyhněte pozvání ke spolujízdě. Nešetřete a raději všude jezděte vlastním autem, spolujízdu s přítelem, sousedem či kolegou raději odložte až na dobu, kdy pandemie pomine. Dále čtěte: Jak se správně chránit před koronavirem při tankování na čerpací stanici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008