Nový závoďák od Peugeotu šokoval, zcela nečekaně se objevil v Česku

 Auto-Moto 
11. července 2020 20:04 / Ema Maxová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Francouzská automobilka neprodává jen sériová auta. Peugeot
Příznivci motoristického sportu vědí, že francouzská automobilka Peugeot neprodává jen sériová auta. Její sportovní divize občas stvoří opravdové šelmy lačné titulů z nejrůznějších disciplín motorsportu. O této divizi, která si říká Peugeot Sport, je známo, že do čeho se pustí, v tom uspěje.

Se svými závodními speciály několikrát vyhrála Dakar, 500 mil Indianapolis i 24 hodin Le Mans, dojela si pro rekord na legendární Pikes Peak a posbírala nespočet mistrovských titulů v rallye.

Letos Peugeot vypouští na lov dalšího lva. Jmenuje se Peugeot 208 Rally 4 a nečekaně se objevil v Česku, přestože toto teritorium ovládá úplně jiná smečka.

Nový Peugeot 208 Rally 4 přitahuje zájem závodních týmů z celé Evropy už od dubna 2019, kdy byly odhaleny první fotografie a technické informace. Tento zájem ještě vzrostl, když první testující jezdci popsali své dojmy z jízdy. Chválili hlavně vyladěnou kombinaci vynikajícího podvozku, výkonného turbo motoru PureTech a sekvenční převodovky Sadev. V rámci intenzivního vývojového programu najel nový Peugeot 208 Rally 4 více  než 10 000 kilometrů na všech druzích povrchu, což ho dokonale připravilo na zahájení závodní kariéry.

Ovšem ne u nás, závodním teritoriem nového Peugeotu po celý letošní rok měly být Francie, Španělsko a Portugalsko. Tam se totiž s tímto vozem měly jet značkové poháry Peugeot Cup. 

Peugeot Sport počítal, že novým speciálem 208 Rally 4 vybaví asi 30 francouzských posádek. Další desítky aut měly jít na Iberica Cup, tedy španělsko-portugalský pohár. Česko a ostatní země měly přijít na řadu až v roce 2021. Jenže teď je vše jinak. Kvůli pandemii bylo mnoho světových závodů zrušeno. Francouzský šampionát v rallye dokonce nezačne dřív než v září. Tamní piloti tedy nákup závoďáků odložili a nedostatkové zboží bylo najednou k dispozici i pro ty země, které se ho letos vůbec neměly dočkat. Fungl nové závodní Peugeoty 208 Rally 4 se tak ocitly u týmů Minařík Racing a Brynda Racing.

Nový vůz musí ale letos zůstat ve stínu svého předchůdce, Peugeotu 208 R2. U nás se totiž jako v jediné zemi v Evropě v tomto roce jede pohár Peugeot Rally Cup právě s touto původní generací, tedy s Peugeotem 208 R2. A nejedná se o malou smečku. Letos se totiž do poháru zapsalo už 10 posádek s vozem 208 R2. Mezi nimi vyvolal nový mladý lev Peugeot 208 Rally 4 značné překvapení, ovšem nikoli rivalitu. Peugeot 208 R2 je totiž z jiné kategorie a svého nástupce tak na rallyových tratích přímo konfrontovat nebude. Jezdci s Peugeotem 208 Rally 4 tedy na peníze za výhry cupovým jezdcům letos nesáhnou. Příští rok už to ale bude jiné.

„Nový Peugeot 208 Rally 4 jsme pořídili pro našeho klienta Roberta Hordossyho, který by se s ním příští rok chtěl prosadit v českém Peugeot Rally Cupu. Tento vůz má vynikající reference a věřím, že je to kandidát na mistra dvokolek. Premiéru si náš Peugeot 208 Rally 4 odjede 24. a 25. července v Příbrami,“ říká Jiří Brynda, majitel týmu Brynda Racing. V Příbrami bude k vidění i druhý speciál patřící týmu Minařík Racing. Za volant tohoto vozu usedne úřadující český mistr dvoukolek a loňský vítěz Peugeot Rally Cupu, René Dohnal. Na příbramském rallysprintu se tak odehraje souboj dvou nových Peugeotů, což si určitě milovníci rallye nenechají ujít!

Témata: sport, auto, moto, Dakar, Rally
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47