Pravda o Putinových hypersonických střelách Kinžal: Nelétají ani rychle, ani daleko

 Vojenství 
11. května 2023 15:05 / Mirka Malá
  31
📷
1 fotografie v galerii
Ruská propaganda straší svět Kinžaly už od roku 2018 Wikimedia Commons / The Presidential Press and Information Office
Putinova propaganda zase jednou skvěle zafungovala, a to dokonce natolik, že se ruské hypersonické střely Kinžal staly opravdovým strašákem, a to nejen pro bránící se Ukrajinu. Jak se ale v uplynulých dnech ukázalo, Kinžaly nejsou vůbec tak nebezpečné, jak dosud Rusko tvrdilo.

Už v roce 2018 Putin ve svém tehdejším projevu tvrdil, že střely Kinžal budou létat rychlostí Mach 10 a budou schopné manévrovat ve všech fázích svého letu. V překladu to znamená, že takovou střelu zkrátka nelze nijak sestřelit. A co hůř, Kinžaly, ať už s konvenční, nebo jadernou hlavicí, podle Putina létají 2 tisíce kilometrů daleko.

Už tehdy měly západní vojenští představitelé velké pochybnosti o tom, že je to vůbec možné, a tvrdili, že Kinžal je jen další tradiční balistická střela. A poslední dny na Ukrajině dokázaly, že střely Kinžal jsou jen další ruskou propagandou. Totiž, řečeno leteckým a vojenským žargonem, za hypersonické se považuje vše, co je schopno během letu volně manévrovat v rychlostech vyšších, než je Mach 5. Proč? Protože existuje řada balistických střel, včetně ruských Inskanderů, co běžně létají rychlostmi okolo Mach 5.

Aby totiž jakákoliv střela splnila podmínky pro hypersonickou střelu, musí nejen letět rychleji, ale musí být za letu také vysoce manévrovatelná. A to Kinžal není. Podle vojenských odborníků jde jen o lepší Iskander, tedy takovou kvazibalistickou střelu. Předpokládá se, že Iskander, na kterém je střela Kinžal založena, dosahuje podle americké databáze o ruských raketách rychlosti Mach 5,9. Jde o rychlost vyhoření rakety, což je rychlost střely v okamžiku, kdy raketa přestane poskytovat tah. Zdá se, že Kinžal má stejný motor jako Iskander, takže výkon bude podobný.

Americké zpravodajské agentury samozřejmě přesně vědí, jak rychle Kinžal doopravdy letí, protože v reálném čase sledovaly rakety vypálené na Ukrajinu. Zatím ale tyto informace veřejně nesdílely. Každopádně Kinžal zkrátka není tak rychlý. Obecně řečeno, čím větší střela, tím větší rychlost a dosah. Například 36tunový Minuteman III ICBM USAF má maximální rychlost přes Mach 23.

Kinžal zkrátka není hypersonická střela a nelétá rychlostí Mach 10 a nemá ani dolet 2 tisíce kilometrů, jak kdysi tvrdil Putin. Je to ale velmi drahá střela, proto jich také Rusko na Ukrajinu poslalo jen malé množství. Její největší hodnota je pravděpodobně v tom, že až dosud byla zbraní ruské propagandy.

Navíc Putinovo tvrzení, že Kinžal bude odolný vůči veškeré současné i budoucí protiraketové obraně, se rozplynulo před několika dny. Přesně 4. května ukrajinští obránci sestřelili řadu přilétajících střel a trosky jedné z nich, které zkoumaly, byly částmi střely Kinžal. Podle všeho střelu sestřelil protiraketový systém Patriot PAC-3 dodaný z USA, což rozhodně zasadilo ránu ruské propagandě o technologické převaze.

Kinžal je střela vážící 4,3 tuny a je 7,2 metru dlouhá. Je určena pro vypouštění z letadel, konkrétně ze stíhaček MIG-31K a bombardérů Tu-160M. Rusko také plánovalo vypouštět Kinžaly z nových stíhaček Su-57, které ovšem také nefungují tak, jak by měly.

Autorský článek, další zdroj: AP News

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008