Ruská jaderná ponorka vystrašila pobaltské státy. Ponorka Severodvinsk je to nejlepší, co Rusové mají

 Vojenství 
25. července 2022 13:03 / Mirka Malá
  6
📷
1 fotografie v galerii
Severodvinsk je nejmodernější ponorka, jakou Rusko v současné době má Wikimedia Commons / Mil.ru
Nejmodernější ruská jaderná ponorka třídy Severodvinsk, jak ji označuje samotné NATO, jinak v Rusku jde o třídu Jaseň, si to v uplynulých dnech brázdila Baltským mořem a strašila okolní státy. Je opravdu, čeho se bát?

Je to skutečně to nejlepší, co Rusové mezi ponorkami v současné době mají. Jde o jadernou ponorku s řízenými střelami, která plula ze svého domovského přístavu na slavnostní přehlídku do Petrohradu. Ale co by mohla případně cestou udělat?

Tahle 139 metrů dlouhá ponorka se dostala k ruskému námořnictvu s několikaletým zpožděním, což je v Rusku celkem běžná věc. Ale čekání stálo za to a vzhledem k tomu, že Rusové dnes prakticky nedisponují žádnou funkční letadlovou lodí, je ponorka Severodvinsk prakticky to jediné, čeho je možné se bát.

Severodvinsk si to na moři poprvé vyzkoušela v roce 2011 a listopadu 2012 už začala pálit ostrými. Vyzkoušela si odpálení jak protilodní řízené střely Kalibr, tak i její pozemní sestry. Umí to tedy samozřejmě jak nad hladinou, tak hluboko pod ní.

Později si ponorka také vyzkoušela odpalování řízených střel 3M14, což jsou řízené střely, jež umí Rusové odpálit jak proti lodím, tak proti dalším ponorkám a také pozemním cílům. A od té doby prakticky neustále trénuje ponořování, vynořování, nepozorované proplutí kamkoliv a odpalování střel různého druhu.

Ponorky třídy Jaseň, včetně Severodvinsku, jsou to nejmodernější, co Rusko má. Pravděpodobně jich je službyschopných celkem osm, Rusko ovšem původně mělo v plánu postavit celkem deset takových ponorek.

Kromě řízených střel Kalibr všeho druhu se předpokládá, že ponorka je schopna odpalovat také hypersonické střely Zirkon. Každá ponorka nicméně může nést asi 32 střel Kalibr nebo 24 střel s plochou dráhou letu Onik, ale tady se zdroje v počtu střel mírně rozcházejí. Je také pravděpodobné, že další střely může ponorka přepravovat v torpédovém prostoru v případě potřeby a samozřejmě bude mít na skladě i miny a další protiponorkové střely.

Pokud je tedy alespoň něco z toho na palubě Severodvinsku právě nyní, pak si to Baltským mořem brázdí po zuby ozbrojená. Má také sférický sonar, takže toho hodně slyší a vojenští odborníci se rovněž domnívají, že je na Ruské poměry technologicky velmi vyspělá, protože její posádku tvoří jen 85, nebo podle některých údajů dokonce pouze 64 mužů.

A zapomenout samozřejmě nelze ani na samotný jaderný pohon. Ten tvoří především reaktor tzv. čtvrté generace, jehož životnost jádra je 25-30 let. Ponorka je velmi tichá i díky tomu, že hlavní chladicí smyčka reaktoru umožňuje přirozenou cirkulaci vody, takže cirkulační čerpadla nemusí být neustále v provozu a v případě potřeby je lze vypnout a snížit tak hluk na absolutní minimum. V NATO a v Pentagonu se shodují na tom, že ponorka Severodvinsk je tak tichá, že se může srovnávat i s moderními americkými ponorkami třídy Virginia.

Autorský článek, další zdroj: Military

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008