Evropská stíhačka šesté generace Tempest bude až v roce 2035. Bude to ale nejmodernější elektronikou nabitý stroj

 Letectví 
21. července 2022 19:24 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tempesty zatím existují jen ve skicách BAE Systems / volný zdroj
Poprvé se zřejmě nejmodernější evropská stíhačka Tempest do vzduchu dostane kvůli testování až v roce 2027. Do služby, především pak té britské, by se měla zařadit až o dalších osm let později a další země si budou muset počkat.

Tempest je totiž ve vývoji a neexistuje dokonce ani hodnověrný náčrt tohoto evropského stroje. První a zároveň poslední skicy jsou už z roku 2018. Tak pomalu to s vývojem nejmodernější evropské stíhačky jde.

Má jít sice o nadzvukovou stealth stíhačku s nejmodernějšími technologiemi, Evropě to ale vzhledem k neutěšené vojensko-politické situaci opravdu trvá. Možná i z toho důvodu, že stíhačku dává dohromady až příliš mnoho firem. Do vývoje Tempestu jsou zainteresované společnosti BAE Systems a Leonardo UK, což jsou obvyklí dodavatelé vojenského vybavení a technologií, ale také Rolls-Royce, která má dodat stíhačkám Tempest nadzvukové motory a MBDA UK, která zjednodušeně řečeno dělá rakety.

Tempest bude jednou rozhodně velmi moderní stíhačka, která bude mít umělou inteligenci, strojové učení a autonomní systémy a bude schopná fungovat také jako létající velitelské a řídicí centrum. A bude mimo jiné schopna nést i hypersonické střely a laserové zbraně a systémy řízení roje dronů. Piloti budoucích Tempestů budou létat s moderními helmami, které jim poskytnou veškeré důležité informace přímo na hledí jako tomu je už nyní u pilotů amerických strojů F-35.

Tempesty mají jednoho dne nahradit už velmi zastaralé stroje Eurofighter Typhoon, které možná budou mít, co dělat, aby vůbec do té doby vydržely. Pokud bude mít vývoj stíhačky zpoždění, nastanou problémy.

Tempesty totiž jsou už ve vývoji od roku 2015, což je dlouhých sedm let a vlastně nic kromě staré skicy stroje pro média. Původní plán byl, že první let by měla testovací stíhačka Tempest uskutečnit v roce 2025, a jak je vidět, tento milník má už nyní dva roky zpoždění. Možná jisté problémy přinesl také fakt, že se Britové snažili domluvit spolupráci na novém stíhacím stroji s dalšími zeměmi, ale po letech námluv se zřejmě ukazuje, že to není až tak dobrý nápad.

Nakonec se na dílčích věcech vývoje zapojily Itálie, Švédsko a Japonsko a nyní to tedy vypadá, že se s vývojem Tempestu konečně pohne. Nejde totiž vůbec o nezajímavý stroj. Tempesty mají mít dokonce i schopnost létat bezpilotně a řídit autonomně své vlastní roje dronů. Stejně jako nejmodernější stíhačky současnosti F-35 budou mít i Tempesty schopnost sdílení dat s dalšími stroji a vojenskými zařízeními a díky firmě Leonardo bude mít i jeden z nejpřesnějších radarů.

Dva motory od Rolls-Royce budou osazeny hluboko do trupu, aby měla stíhačka co nejmenší radarový odraz. Bez zajímavosti není ani to, že tyto budoucí motory budou mít desetkrát větší výkon, než ty, se kterými v současné době létají Typhoony. Tak staré už tyto britské stroje jsou. Pilotům RAF nezbývá než si na tyto moderní stíhačky ještě pěkně dlouho počkat.

Autorský článek, další zdroj: Breaking Defense

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod