Tyto moderní vzducholodě budou létat na španělských domácích linkách

 Letectví 
21. června 2022 15:22 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hi- tech vzducholodě uletí 350 kilometrů Hybrid Air Vehicles / volný zdroj
Vzducholodě zažívají v posledních letech velký comeback. Tempo je sice opatrné, ale už je tu první reálné komerční využití moderních vzducholodí. Budou létat na španělských domácích linkách.

Řeč je o vzducholodi Airlander 10. Firma Air Nostrum Group si u výrobce objednala dokonce celou flotilu těchto moderních vzducholodí a bude je provozovat na španělských domácích linkách. airlandery budou dodávány ve dvou verzích, ta první uveze 72 cestujících, zatímco ta druhá rovnou stovku pasažérů.

Testovací prototyp, který už nad Španělskem létá, zatím jako pohon používá čtyři spalovací motory, ale výrobce Hybrid Air Vehicles chce do roku 2025 přejít kompletně na hybridně elektrickou verzi pohonu, která bude mít i zajímavý dolet 350 kilometrů, což na vnitrostátní linky naprosto stačí.

Ambice jsou ale ještě vyšší, ostatně je všude v leteckém průmyslu v současné době. Kolem roku 2030 by tyto vzducholodě měly být plně elektrické a létat by tedy měly s nulovými emisemi. A ještě jedna důležitá věc. Není to vůbec žádná hudba budoucnosti. Vzducholodě Airlander 10 se začnou vyrábět už koncem tohoto roku a celá španělská flotila 10 vzducholodí by měla začít létat už za čtyři roky.

A to bude opravdová revoluce v komerčním létání. Zatímco v období mezi světovými válkami zažívaly vzducholodě velký rozmach, katastrofa Hindenburgu z roku 1937 znamenala prakticky konec této éry a naopak rozvoj letadel všeho druhu.

Vzducholodě se pak používaly už vesměs pouze v armádě jako hlídkovací lodě, ale další katastrofa z roku 1960 znamenala faktický konec vzduchoplavby. A až do přelomu století se nic nedělo a malé vzducholodě se vesměs používaly v některých zemích jen jako reklamní poutače.

Až před několika lety se vzducholodě začaly pomalu vracet. Jsou samozřejmě nesrovnatelně modernější než ty, které létaly v minulém století. Současné moderní vzducholodě, které vyvíjí po celém světě hned několik firem, jsou plněny bezpečným heliem a technologicky směřují vesměs všechny k ekologickému létání.

Velký potenciál kromě krátkých vnitrostátních letů mají vzducholodě také v nákladní dopravě. Přeprava je dnes obecně velmi nákladnou záležitostí a vzducholodě by mohly pomoci. I proto, že unesou poměrně slibné množství nákladu. Dokonce existuje i nápad, že by vzducholodě mohly přepravovat i plyn. Takže kdo ví, možná se Evropa v budoucnu dočká dodávek plynu nejen tankery z Ameriky a dalších částí světa, ale i vzducholoděmi.

Autorský článek, další zdroj: New Atlas

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47