Ruský stíhací bombardér Su-57 měl být chloubou ruského letectva. Jenomže neexistuje

 Letectví 
31. března 2022 10:10 / Mirka Malá
  80
📷
2 fotografie v galerii
Su-57 je impozantní stroj, který ovšem bohužel neexistuje Depositphotos
Stíhačka Suchoj Su-57 měla být chloubou ruského letectva. Představena byla už v roce 2010 a dodnes po ní není ani vidu, ani slechu.

Su-57 měl být prvním ruským bojovým letounem páté generace, schopným provádět mise vzduch-vzduch i vzduch-země. Jenomže zjevně vůbec neexistuje.

Co je s Su-57

V současném tažení Ruska proti Ukrajině je vidět mnoho ruských strojů, jde ale o staré stíhačky, které Rusové používají dlouhá desetiletí. Su-57 mezi nimi rozhodně není. Přitom Su-57 měl být obávaným strojem ze stejné technologické kategorie jako americké stíhačky F-22 a F-35 nebo čínská J-20, píše Popular Mechanics.

Su-57 má zřejmě podobný osud, jako celá řada dalšího vojenského materiálu, se kterým se Rusové v posledním desetiletí chlubili. A tím osudem je nedostatek peněz. Na konci studené války se totiž ruská ekonomika téměř zhroutila a v 90. letech minulého století byl ruský obranný rozpočet v podstatě miniaturní a sotva stačil na provoz starého vybavení. A ani řadu bývalých sovětských lodí, letadel a obrněných vozidel si Rusko tehdy nemohlo dovolit provozovat.

Vše se ale začalo měnit v roce 1998, kdy Rusko začalo pracovat na novém a stavba prvního letadla začala v roce 2004. Letoun poprvé vzlétl v roce 2010. Su-57 měl mít technologii stealth, schopnost letu nadzvukovou rychlostí bez použití přídavných spalovacích zařízení, pokročilou avioniku a výkonný vícerežimový radarový systém. 

Kde tedy je?

Existuje zřejmě asi tucet prototypů Su-57. Letouny byly poslány do Sýrie v letech 2018 a 2019 na skutečné mise a testy, ale tyto testy údajně nezahrnovaly skutečné bojové mise. První sériově vyráběné letadlo havarovalo v roce 2019, což zpozdilo vstup letadla do služby ruských leteckých sil. 

Podle všeho je Su-57 slušná stíhačka páté generace, ale z toho či onoho důvodu jich Rusové nedokázali postavit mnoho. Vývoj Su-57 byl opakovaně brzděn nedostatkem finančních prostředků a technickými problémy. Pak je tu také fakt, že Rusko nikdy předtím nepostavilo stealth stíhačku od základů a požadované motory Izdeliye 30 budou připraveny až sedm let po prvním letu. Mezitím počet letadel, které Rusko plánovalo ve svých letkách mít, prudce klesl ze stovek na pouhých 76 kusů. Podle všeho mají Rusové pouze jeden stroj Su-57 ve výzbroji svých leteckých sil.

Nově uvalené sankce na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu pravděpodobně zničí národní ekonomiku a teprve se uvidí, zda si Rusko vůbec bude moct dovolit nějaké nové stíhačky. Pokud se tak nestane, Su-57 by mohl být jedním z prvních letounů sestřelených vlastní zemí, tedy obětí své vlastní agrese.

Zdroj: Popular Mechanics, Eurasiantimes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod