Jižní Korea představila svůj nový stíhací letoun

 Letectví 
15. dubna 2021 17:47 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
KF-21 je první jihokorejskou stíhačkou vůbec MDC
Jižní Korea představila první stíhačku pocházející z Korejského poloostrova. KF-21 Boramae (Falcon) nahradí starší bojové letectvo v Korejské republice.

Stíhačka, která se podobá letounu F-22 Raptor, by se také mohla stát velkým vývozním artiklem do zemí, které si nemohou dovolit nakoupit americké stíhací letouny.

Vývoj první korejské stíhačky trval jen šest let

Jižní Korea odhalila KF-21 9. dubna poté, co plány na její výrobu oznámi v roce 2015 a následný vývoj trval jen 6 let. Ale existuje důvod, proč země, která nikdy předtím nepostavila stíhačku, takové letadlo vyvinula tak rychle. A jde o pomoc zvenčí.

Korejci spolupracovali na vývoji KF-21 s americkými obrannými giganty Lockheed Martin a General Electric. Dodavatel izraelských obranných systémů Elbit poskytl odborné znalosti pro technologie sledování terénu a pro bezpečné létání v malé výšce, zatímco další izraelská společnost Elta pomohla vyvinout radarový systém.

Výzbroj bude zcela zajišťována externě. KF-21 bude vyzbrojen raketami vzduch-vzduch BAE Meteor (první protiletadlová raketa na světě s ramjetovým pohonem) a řízenými střelami Saab/MBDA Taurus. Stíhačka je také vyzbrojena 20milimetrovým Gatlingovým dělem M61 poskytovaným společností General Electric.

Nová stíhačka je dlouhá téměř 17 metrů s rozpětím křídel 11 metrů, takže jen o malinko delší a užší než F-35A Joint Strike Fighter a znatelně menší než F/A-18E/F Super Hornet a F-22 Raptor. Boramae vypadá hodně jako F-22 Raptor, s nakloněnými vertikálními stabilizátory, kosočtverečnými křídly, hranatými přívody vzduchu a dvojitými proudovými motory.

Korejská stíhačka bude létat rychlostí Mach 2

Dva motory General Electric F414, tedy stejné motory jako má F/A-18E/F Super Hornet, mohou generovat tah maximálně 20 tisíc kilogramů. Maximální rychlost stíhačky je 2 253 kilometry v hodině, tedy okolo Mach 2.

Jižní Korea označuje Boramae jako "stíhače 4,5. generace“. Letoun nemá být tak utajený jako pátá generace F-22 nebo F-35, i když téměř jistě bude mít menší radarový podpis než stíhačky F-15 a F-16 čtvrté generace. Boramae je zkrátka někde uprostřed.

Technologie KF-21 ale zahrnují pokročilý elektronicky snímaný radarový systém pro detekci a sledování leteckých hrozeb, infračervený vyhledávací a sledovací systém pro tichou detekci letadel na kratší vzdálenosti a elektrooptický terč pro detekci cílů na zemi.

Jižní Korea má s KF-21 velké plány. Země má ekonomiku orientovanou na export, přičemž značky jako LG, Hyundai a Samsung jsou v USA považovány za názvy domácností. Země nyní začíná zvyšovat svůj obranný průmysl s ohledem na vývoz zbraní.

Kromě Indonésie hledá Jižní Korea kupce také na Filipínách. Dokud KAI dokáže udržet nízké výrobní a provozní náklady, mohly by být Boramae atraktivní volbou pro střední vzdušné síly nebo pro ty v rozvojových zemích. Ne každá země si může F-35 dovolit a existuje spousta vzdušných sil, které by přijaly 60 procent schopností F-35 se 60 procenty cenovky.

Jihokorejci tvrdí, že KF-21 bude integrovat zbraně do roku 2026, dokončí letové testování do roku 2028 a bude připravena k boji do roku 2032. Jižní Korea plánuje do roku 2028 létat se 40 stíhačkami a do roku 2032 se 120 stroji.

Boramae nahradí ve službě letectva Korejské republiky velmi staré stíhače F-5E Tiger II a F-4 Phantom II. Tyto letouny jsou nyní připraveny k odchodu do důchodu, takže jakékoli zpoždění v programu KF-21 by mohlo způsobit potíže v kapacitách korejské stíhací flotily. Dále čtěte: Americké letectvo oficiálně oznámilo jméno své nové generace stíhačky F-15.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47